Radite od kuće i osećate da ste PREGORELI od posla? Evo koji su simptomi i šta MORATE da uradite

Rad od kuće je drastično promenio naše živote

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Umorna žena, Foto:Freepik/ yanalya

Rad od kuće je uveliko postao realnost, i sigurno će tako biti i u narednim godinama.

Iako je ovo za mnoge dar sa neba, i “opuštajući” način za obavljanje posla, to ne znači da i radeći od kuće ne možete da “pregorite” od posla.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako zanemarite ovo stanje, ono bi moglo ozbiljno da utiče na vaše zdravlje.

“Vaša rutina je promenjena, nema socijalne interakcije sa ljudima, nema sastanaka koji nam služe da napravimo prekid u svakodnevnoj rutini. Dani su nam sada svi isti, sivi, i sate provodimo gledajući u ekran kompjutera. Faktički smo zarobljeni u ovom stanju, a kraj se ne vidi zbog čega se nagomilava frustracija i nezadovoljstvo”, objašnjava psihoterapeut Lusi Fuler.

Foto/Freepik/yanalya

“Pregorevanje je sindrom prouzrokovan stalnim radnim stresom, a glavni simptomi su osećanje gubljenja energije i umora, sve veća mentalna distanca i osećanje negativnosti u vezi sa poslom i opadanje produktivnosti”, navodi se u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Šta možete da uradite?

Stručnjaci savetuju da uzmete odmor ili bolovanje, bez obzira da li negde možete da odete ili ne, jer je važno, kako naglašavaju, da napravite predah od svakodnevne rutine koja vas guši.

Odvojite poslovni od porodičnog života, postavite granice i pridržavajte ih se.

Foto/Pexels.com/Yan

“Napravite pauzu, otiđite na brzo tuširanje, izađite u kratku šetnju, uradite bilo šta da biste sebi omogućili malo vremena da sredite misli i osećanja. Nećete zažaliti. Isključite ekran, razgovarajte sa svojim bližnjima. Izbegavajte alkohol i pušenje. Radite vežbe”, ističe psihoterapeut Filip Karahasan.

Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, obratite se lekaru.



Izvor: Objektiv.rs, Huffpost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar