Izložba “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela” – Intima Paje Jovanovića (FOTO)

"Sa velikim zadovoljstvom očekujem radove naših poznatih fotografa"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Promo

U saradnji sa Muzejom grada Beograda, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa. Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, svojevrsni art event predviđen za septembar 2020. godine posvećen je velikom Paji Jovanoviću, čiji se Muzej nalazi u Beogradu u ulici Kralja Milana 21.

Reprezentatvini muzejski prostor adaptiran je na osnovu enterijera umetnikovog ateljea u Beču, u kome je stvarao od 1895. do 1938. Slike su predstavljene u četiri celine: pejzaž, portret, istorijska kompozicija i akt. Paja Jovanović je svom gradu želeo da ostavi, kako je govorio, “ono što bi vredelo čuvati od njegovog rada i alata”.

Izložba “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela” koncipirana je tako da će se odabrana dela Paje Jovanovića nalaziti na zidovima muzeja, a fotografije inspirisane njima – na štafejalima ispred njegovih slika.

“Sa velikim zadovoljstvom očekujem radove naših poznatih fotografa i radujem se što je Muzej grada Beograda deo ove izuzetne inicijative Roberta Čobana i CMC”, rekla je Jelena Medaković, direktorka MGB. “Sigurna sam da sloboda, neiscrpna inspiracija i, pre svega, neopterećenost komercijalnim zadatkom, pružaju kreativne mogućnosti umetnicima da se izraze”.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se fotografi: Nebojša Babić, Miša Obradović, Monika Pavlović, Miloš Nadaždin, Jelena Jovanov, Sever Zolak, Marko Krunić, Vukica Mikača, Radivoj Hadžić i Jaroslav Pap.

Foto/Promo

“Ono što je ostavilo poseban utisak na mene je to što je Muzej Paje Jovanovića koncipiran kao stan u kome je umetnik živeo i stvarao. Pored zbirke slika tu su i lični predmeti, nameštaj, skulpture i divne uspomene na njegovu najveću ljubav Muni Dauber Jovanović, koja je ovekovečena na mnogim slikama. Možda sam se zbog toga i odlučio za remake slike “Dama pored kamina”. Pokušaću da oživim intimni momenat stvaranja tog dela i prikažem Muni i Paju zajedno u njihovom kreativnom zanosu”, opisao je svoje impresije fotograf Marko Krunić koji je imao prilike da u Njujorku sarađuje sa Marinom Abramović i Džefom Kunsom.

Jelena Jovanov, ispirisana portretom kraljice Marije poželela da se ispred njenog objektiva nađe princeza Danica Karađorđević, oduševljena je i idejom da se foto tehnikom citiraju velika umetnička dela.

– Moj prvi instinkt, kada je u pitanju Paja Jovanović, bila je želja za replikom neke od njegovih čuvenih slika sa istorijskom tematikom. Ali u muzeju sam otkrio čudesne aktove njegove žene Muni u čemu smo nas dvojica vrlo slični – bilo je ono što je opredelilo Mišu Obradovića.

Vukica Mikača se, takođe, našla pred retkim umetničkim izazovom: “Tokom posete Muzeju Paje Jovanovića svi smo osetili otmenost ambijenta, kao da smo negde u Beču, što je pokazuje da Beograd ima i svoje skriveno lepše lice. Nama fotografima bi zadatak trebalo da olakša to što je Paja izraziti predstavnik akademskog realizma, svojstvenog i fotografiji, pa ćemo moći verno da prenesemo njegova dela.”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar