Golobradi hakeri organizovali prodaju ukradenih Twitter naloga, koja se otela kontroli i šokirala svet!

Istraga velike Bitcoin prevare pokušava da odgonetne identitet misterioznog "Kirka"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Filip Radwanski / Alamy / Profimedia

Hakeri umešani u krađu Twitter profila nisu povezani s organizovanim kriminalom, već su tinejdžeri željni novca.

Čitava ujdurma koja je potresla jednu od najpopularnijih i najvećih društvenih platformi, i pokazala njenu ranjivost, počela je prepiskom na Discordu, čet servisu koji koriste gejmeri, piše New Your Times.

“Mozak operacije”, poznat pod internet imenom “Kirk”, kontaktirao je dvojicu hakera – nadimci “lol” i “ever so anxious”, tvrdeći da radi u Twitteru i da ima neograničen pristup njegovoj infrastrukturi.

OG profili na ceni

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, “Kirk” je oteo nekoliko naloga i predložio da učini isto s takozvanim OG profilima (original gangster), čiji se nazivi sastoje od jednog slova ili broja – i kao takvi su na ceni među hakerima i gejmerima.

Profili, poput @6, @b ili @dead, kreirani su u najranijim danima Twittera, a njihovom prodajom na Dark Webu može se zaraditi dosta novca.

“Lol” i “ever so anxious” pristali su da budu “Kirkovi” posrednici, i ubrzo objavili “oglas” na popularnom forumu OGusers.com.

Skromna zarada

New York TImes stupio je u kontakt s akterima ove priče, koji su potvrdili svoju umešanost, dokazujući je skrinšotovima prepiski sa Discorda.

“Lol” nije želeo da se predstavi imenom i prezimenom, rekao je da živi na Zapadnoj obali SAD i da je ima dvadesetak godina. “Ever so anxious” ispričao je da živi s majkom na jugu Engleske i da ima 19 godina.

Njihov prvobitni plan imao je skroman učinak (zaradili su par hiljada dolara), posle čega se “Kirk” odmetnuo, tvrde posrednici, i počeo da otima profile poznatih političara i biznismena, organizujući Bitcoin prevaru koja je potresla svet.

Velika prevara

Kao što je poznato, stručni timovi Twittera dali su sve od sebe da hakovani profili budu blokirani u najkraćem roku, a sporne poruke obrisane. I pored toga, organizator prevare uspeo je da zaradi oko 100.000 dolara.

Printscreen Twitter

Na otetim profilima okačena je poruka da će svako ko pošalje novac, u Bitcoin protivvrednosti, biti isplaćen duplo!

Takva poruka osvanula je na profilima Ilona Maska, Džefa Bezosa, Bila Gejtsa, predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, poznatog repera Kanje Vesta, njegove žene Kim Kardašijan, kompanija Apple i Uber, ali i mnogim drugim.

Ko je “Kirk”?

Twitter i njegov osnivač Džek Darsi obavestili su javnost da je oteto 45 naloga, kao i da su hakeri “targetovali neke od njihovih zaposlenih, koji imaju pristup internom sistemu”.

Istraga, u koju je uključen i FBI, posebno je fokusirana na identitet misterioznog “Kirka”. Nije poznato da li je on s nekim podelio “ključeve” Twittera, koji bi u budućnosti mogli da budu iskorišćeni za druge napade.

Hakeri “lol” i “ever so anxious” pristali su na razgovor za New York Times, kako bi objasnili svoju ulogu u čitavoj priči. Oni tvrde da su učestvovali samo u prodaji OG profila i da nemaju veze s Bitcoin prevarom koja je kasnije organizovana.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar