Izjašnjavanje o optužnici ili dogovor sa tužilaštvom: Petronijević o saslušanju Hašima Tačija

On dodaje i da je odlazak Tačija u Hag u stvari jedna vrsta izdaje njegovih saboraca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen/Radio Slobodna Evropa

Advokat Goran Petronijević izjavio je danas da je potpuno nejasno u kom formatu je Specijalno tužilaštvo sprovelo saslušanje Hašima Tačija, da li je optužnica vraćena na dopunu ili se on uopšte nije izjašnjavao po navodima optužnice, već je u Hag išao da pravi dogovor sa tužilaštvom.

On je za portal Kosovo online rekao da je Tači trebalo da bude saslušan pre podnošenja optužnice ili ukoliko je sudija za prethodni postupak našao da optužnica ne sadrži sve elemente koji su bitni za donošenje odluke o potvrđivanju onda vratio tu optužnicu tužilaštvu sa nalogom da se sprovedu neke radnje i prikupe neki dokazi.

“U svim drugim situacijama potpuno je nejasno koja je to procesna radnja u ovoj fazi postupka koju tužilaštvo sprovodi, kada je optužnica na potvrđivanju”, rekao je Petronijević i dodao da bi jedna od mogućih pretpostavku mogla da bude da to zapravo nije bilo izjašnjavanje po optužnici.

Petronijević kaže da se ne zna da li se Tači uopšte izjašnjavao po navodima optužnice, ili je to možda bila neka vrsta dogovora između tužilaštva i Tačija u vezi njegovih napora da prekine misiju Euleksa i na taj način znatno opstruira rad suda.

E-Stock/Dragan Milovanov

“Ukoliko je u pitanju njegov dogovor sa tužilaštvom, oko produžetka misije Euleksa na Kosovu i oročavanje najmanje na onoliko koliko sud bude radio, što bi bilo logično, onda u tom slučaju postoji prostor za drugu pretpostavku, a to je da je Tači sa tužilaštvom pravio neki dil. A taj dil bi trebalo da bude – da, ja ću učiniti sve da se produži misija Euleksa, ali očekujem određene beneficije”, rekao je Petronijević.

On dodaje i da je odlazak Tačija u Hag u stvari jedna vrsta izdaje njegovih saboraca.

“To što je on izjavio da nije pitan o Žutoj kući ide u korist pretpostavci da se on nije ni izjašnjavao o tačkama koje su sadržane u optužnici. Jer, gotovo je nemoguće da ako je sveobuhvatno ispitivan, da se posle onakvog izveštaja Dika Martija ne traži od njega da se izjasni makar šta zna o tome”, rekao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, bez Euleksa taj sud ne može da funkcioniše, jer Euleks ima ulogu da štiti svedoke, da ih dovodi, da uručuje pozive, prikuplja dokaze, a sud je koncipiran tako da je Euleks pomoćni organ suda u postupcima na terenu.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar