Stopiraju 5G? Šef British Telecoma upozorio na ozbiljne posledice blokade Huaweija

Britanija očekuje uvođenje strožih ograničenja za kineskog giganta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Costfoto / ddp USA / Profimedia

Generalni direktor telekomunikacione kompanije British Telecom, Filip Džensen, pozvao je britansku vladu da se uzdrži od prebrze zabrane učešća kineskog Huaweija u izgradnji 5G mreže u ovoj zemlji, jer smatra da bi to moglo dovesti do prekida u pružanju telekomunikacionih usluga, ali i bezbednosnih problema.

Premijer Boris Džonson trebalo bi ove sedmice da donese odluku o uvođenju strožih ograničenja za Huawei, kao posledica snažnog pritiska iz SAD na druge zemlje Zapada da kineskog giganta isključe iz svojih 5G mreža.

Džonson je u januaru odobrio ograničen udeo Huaweija u tamošnjoj 5G mreži, ali se raspoloženje u Londonu u međuvremenu promenilo zbog mišljenja da Kina nije saopštila kompletnu istinu o izbijanju pandemije koronavirusa, kao i zbog nesuglasica s Pekingom kada je reč o Hongkongu, podseća Rojters.

Petogodišnji plan

U izjavi za Radio BBC, Džensen je rekao da bi, ako bude odlučeno da se Velika Britanija u potpunosti liši usluga Huaweija, telekomunikacioni sektor te zemlje za ostvarivenje takvog plana zahtevao period od sedam godina, ali da bi on verovatno bio izvodljiv i za pet.

Zamoljen da prokomentariše moguće rizike u slučaju da telekomunikacionim operaterima bude naloženo da takav plan izvrše za manje od pet godina, on je rekao da valja obezbediti da bilo kakva promena usmerenja ne dovede do većeg rizika.

“Ukoliko dođemo u situaciju da stvari moraju da se odvijaju veoma brzo, onda ćemo biti u situaciji u kojoj će usluge mobilne telefonije za 24 miliona korisnika grupacije British Telecom doći pod znak pitanja”, rekao je Džensen.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar