Da li ste prehlađeni ili imate koronu? Srpski lekari otkrivaju koji simptomi su KLJUČNA razlika

Letnje prehlade su učestale, pa ih mnogi mešaju sa koronavirusom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/Carlos Castro/Europa Press via AP

Ulazak u rashlađene prostorije sa letnje vreline i obrnuto, ispijanje hladnih napitaka, osveženje na bazenima i slično, stvari su koje svi radimo tokom najtoplijeg godišnjeg doba, a na koje su nas naše majke i bake upozoravale. Ovakvo ponašanje često dovodi do “letnjih” prehlada, kad im, pardoksalno, vreme nije. Međutim, kako raspoznati ovakvu vrstu respiratorne infekcije na koju smo svi navikli u odnosu na novi korona virus?

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli kaže da je trenutno povećan broj pacijenta koji se žale na respiratorne infekcije koje nisu izazvane kovidom-19.

U takvoj situaciju, napominje Stojanović, važno je da lekari izvrše preciznu trijažu ovakvih pacijenata kako ne bi došlo do mešanja između onih sa kovidom-19 i običnom prehladom.

“Pošto smo sada u vremenu letnjih infekcija, prehlada, alergija i slično, pacijent kad dođe u dom zdravlja, mi vršimo trijažu i u razgovoru sa njima, doktor određuje da li je za kovid ambulatu ili doktora opšte prakse. Na licu mestu, po simptomima odredimo i vidimo”, rekao je dr Stojanović.

U poslednje vreme se često raspravlja o simptomima korona virusa. Neretko se pominje da je lista simptoma na koronu proširena, a da povišena temperatura i suv kašalj više nisu najizrazitiji znaci nove bolesti.

“Simptomi korone su temperatura koja traje duže od tri dana, onda je tu grebuckanje u grlu, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa – što je jako bitno jer se pokazalo da su to dva bitna parametra. Takođe, javlja se mučnina u stomaku, opšta malaksalost i u poslednje vreme – dijareja. Kod prehlada, takve simptome nemamo. Na osnovu te kliničke slike pacijent se trijažira. Potom se radi laboratoriju koja bude gotova za pola sata, na osnovu toga vidimo kakva je krvna slika i da li ima povećanja ili smanjenja leukocita. Poslednja varijanta je, kada nismo potpuno sigurni – snimamo pluća. Ako snimak pokaže da postoji pneumonija onda sumnja pada na kovid-19”, ispričao je detaljno dr Stojanović.

Simptom čula mirisa i ukusa

Kako je i sam doktor Stojanović napomenuo, simptom gubitka čula mirisa i ukusa je veoma važan u detekciji korona virusa, međutim, u medijima se često i to dovodi u pitanje. Pa tako se pominje da se takvi simptomi ne javljaju često kod svih pacijenta. Direktor DZ Palilula otklonio je i ovu nedoumicu.

“Iz mog iskustava, u ovom drugom piku epidemije, većina mlađih pacijenata je imala te simptome. To se više dešava kod mlađih osoba, bar po mom iskustvu. U jedno 90 odsto slučajeva, kada su pacijenti prijavljivali takve simptome, bili su pozitivni na kovid-19”, zaključio je dr Stojanović.

Teško im da se popnu uz jedan sprat stepenica: Neki izlečeni pacijenti MESECIMA osećaju posledice korone



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar