Miročević o engleskoj LEGENDI: Živeo sam kod njega u dvorcu, družio se sa kraljevskom porodicom, pecao…

Ostrvo je ostalo bez jednog od najboljih štopera svih vremena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen twitter

Legenda engleskog i svetskog fudbala, Džeki Čarlton, preminuo je u petak veče u 85. godini nakon duge bolesti bolovao je od limfoma i u poslednjoj godini života je imao demenciju.

Rođeni brat ser Bobija Čarltona je igrao za Lids od 1952. do 1973. (osvojio je šampionat Engleske 1969, FA Kup 1972, Kup sajamskih gradova 1968. i 1971, engleski Liga kup 1968, Komjuniti šild 1969), reprezentativac Engleske je bio od 1965. do 1970. i osvojio je SP 1966, a kao trener je radio u Midlzbrou (1973-1977, 1984), Šefild venzdeju (1977-1983), Njukaslu (1985), dok je karijeru završio kao selektor Irske (1986-1996).

A mlađi od braće Čarlton je bio posebno vezan za jednog Podgoričanina jedinog Crnogorca koji je direktno iz dresa Budućnosti zaigrao za veliku Jugoslaviju-Anta Miročevića.

Popularni Tonko se 1980. na preporuku dr Miće Stojkovića obreo u Šefildu za 250.000 funti (trećina pripala Budućnosti) i Čarlton se odmah zaljubio u majstorije jednog od najboljih crnogorskih igrača svih vremena.

Tonko je čak na početku ostrvske priče živeo kod njega.

“Bio je to pravi dvorac, ali sam sa suprugom i ćerkom tamo živeo samo dva meseca. Džeki je bio poseban tip, odličan trener, ali mislim da mu fudbal nije bio u prvom planu. Bio je strastveni ribolovac, pisao je knjige o tome, a sa kraljevskom porodicom je išao u lov, imao je 10-15 pasa. Imali smo odličnu saradnju. Fudbal je ostao bez legende”,rekao je Miročević

Pre 10 godina, pred utakmicu Engleska – Crna Gora 12. oktobra 2010. (0:0), londonski “Independent” se setio saradnje Čarlton-Miročević Englezi su napisali da se Tonko zaljubio u pozorište i malo više u pabove, da je voleo da viski “zabetonira” pivom i da ujutru odradi sjajan trening, ali da mu Džeki nije dao da zapali cigaretu izbijajući mu je iz ruke.

“Tada sam se malo šalio sa novinarima, a predstavili su me kao alkoholičara. Pijanstva nije bilo, ali posle utakmice smo zajedno sedeli sa protivničkim igračima, popili bi po koje pivo, Džeki je bio sa nama, dok su žene, deca i devojke igrača bili u drugoj prostoriji i ispijali sokove, čekajući nas.”

Koliko je Čarlton cenio rođenog Podgoričanina govori podatak da je bio njegov gost na Mundijalu 1990, kada je Džeki bio selektor Irske. A sudbina je tako htela da iz Šefilda odu u isto vreme 1983…

“Bili smo nadomak finala FA Kupa, ali nam je propao san da zaigramo sa Šefildom na starom Vembliju protiv Mančester junajteda. Igrali smo sa Brajtonom, mislili smo da možemo da slavimo posle mog gola za 1:1, ali smo izgubili 2:1”, poručio je Miročević.

NAJATRAKTIVNIJI TRANSFERI u Evroligi ovog leta: Od Milutinova do Kalatesa, a tu je i novi Zvezdin igrač!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar