Hamilton ljut na suparnički Ferari: Osećaju li se odgovornim za RASIZAM?!

Ne stišava se bura oko rasizma u Formuli 1

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/Joe Klamar/Pool via AP

Odluka da pred početak trke vozači “klečanjem” podrže borbu protiv rasizma izazvala je samo negativne reakcije jer nisu bili složni. Prvog vikenda u Austriji čak šestorica vozača odbila su da “kleče”, dok su narednog učinila njih četvorica…

Navodno, čak je i Luis Hamilton, jedini crnac među “pilotima” Formule 1, vršio pritisak na svoje kolege, ali to nije pomoglo za sada.

Hamilton je predvodnik ideje u borbi protiv rasizma u Formuli 1, jedini je vozač koji je u nedelju obukao majicu na kojoj piše “Black Lives Mattter” (“Životi crnaca su važni”), dok je posle trke odlučio i da “pecne” konkurentsku ekipu.

Poručivši prvo da je Formula 1 za sada “napravila korak unapred” i da “sigurno može još bolje”, kao svetao primer naveo je svoj Mercedes, ali da odlučnost u borbi protiv rasizma nisu pokazali svi.

“Neki timovi nisu reagovali na pravi način. Videli smo da su svi mehaničari Red Bula odlučili da kleče što je sjajno, ali ako pogledate na primer Ferari, gde radi hiljade ljudi… Nisam čuo da li se oni osećaju odgovornim za ovo što se dešava i da li će učiniti nešto u budućnosti”, kazao je Luis Hamilton i time napravio još žešći pritisak na slavnu italijansku ekipu.

Foto/Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, Pool

“Potrebno nam je da FIA i Formula 1 budu aktivniji i kažu timovima šta treba da rade. Mnogi ne znaju ni šta je problem, neki ga jednostavno poriču…”, naveo je Britanac.

Hamilton je kazao da je potrebna i “specijalna komisija” koja će uspeti da prodre do izvora problema, što znači da ćemo i u narednim nedeljama slušati o aktivizmu vozača Mercedesa, šestostrukog šampiona Formule 1 koji ne odustaje od borbe za jednakost.

Čak, iako morao da se zameri nekima poput Ferarija, pošto je njihov vozač Šarl Lekler odbio da “kleči” u prva dva vikenda Formule 1.

Inače, Luis Hamilton zabeležio je juče prvu pobedu u novoj sezoni. Trijumf je obezbedio dominantnom vožnjom u trci za Veliku nagradu Štajerske u Austriji.

Naredna trka voziće se sledećeg vikenda u Mađarskoj, na legendarnoj stazi “Hungaroring”.

Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar