Pasiflora: Lekovita biljka koja simbolizuje Hristovo raspeće (FOTO+VIDEO)

Cvet ove biljke traje svega 24 sata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Hristov venac biljka (lat. Passiflora) je rod od oko 500 vrsta cvetnica iz porodice Passifloraceae. Poreklo vodi iz tropskih krajeva Južne Amerike, Azije, Australije i Polinezije.

Za njenu pojavu u Zapadnoj Evropi zaslužan je jedan jezuitski monah, Đakomo Bozio, koji je u XVII veku bio misionar u Meksiku, “Novoj Španiji”, kako su je tada nazivali. On joj je i dao naziv “cvet Pasije”, što se može prevesti i kao “cvet strasti” ali i kao “cvet stradanja” ali se obično koristi samo naziv “Hristov venac”.

Hristov venac je popularna dekorativna biljka koja preko leta cveta svojim predivnim belim, crvenim ili ljubičastim cvetovima, koji mirišu kao vanila. Ovo prelepo cveće je poznato i kao isusov venac ili isusova kruna.

Zašto se ova biljka zove Hristov venac? Zato što joj cvet podseća na Isusovo raspeće. Naime, peludnice su simbol Hristovih rana, dok je tučak od 3 dela simbol 3 eksera. Simbol Isusove krune su niti raspoređene oko prašnika. Cvet se sastoji od 5 latica i 5 listića, u središtu je nakupina niti u vidu zvezdica, dok dno cveta čuva nektar. Cvasti čine cvetovi u formi grozda.

Foto/Pixabay.com

Hristov venac gajenje

Kada je u pitanju biljka Hristov venac gajenje je krajnje jednostavno. Sadnja Hristovog venca se obavlja u martu mesecu. Zemljište mora biti blago kiselo, baštensko, a dodajte malo ilovače i peska.

Obavezno ošišajte biljke na izbojima pre presađivanja, na 3-7 okca, iz kojih će potom izaći novi izboji. Za sadnju odaberite veće saksije, prečnika oko 35 cm.

Foto/Pixabay.com

Ukoliko gajite ovu biljku u kući, stavite je obavezno pored prozora, na svetlo mesto. Pošto je Hristov venac biljka penjačica, obezbedite joj adekvatnu podršku. Ukoliko se ova biljka gaji napolju, može opstati preko zime na zaklonjenim mestima i uz adekvatnu zaštitu.

Foto/Pixabay.com

Zalivanje treba biti redovno, tj. svakodnevno dok se biljka razvija i raste. Smanjite zalivanje preko zime na jednom sedmično. Tokom perioda intenzivnog rasta, prihranjivanje se sprovodi na svake dve sedmica.

Foto/Pixabay.com

Razmnožavanje se obavlja reznicama, izdancima i semenom. U maju i junu mesecu se obavlja razmnožavanje deljenjem mladih izdanaka, a nova biljka se dobija iz pelcera. Zabodite pelcer izdanka dugog oko 15 cm u mešavinu komposta i peska, te stavite na toplo i senovito mesto.

Hristov venac plod

U tropskim područjima se Hristov venac gaji na plantažama, budući da daje vrlo ukusne plodove.

Ukoliko se gaji u bašti, neće dati plodove. Nakon cvetanja se razvijaju plodovi u obliku jajastih bobica, u kojima su smeštene semenke. U Meksiku su poznati kao grana-dillos ili nar, suše se i upotrebljavaju kao zamena za suvo grožđe.

Foto/Pixabay.com

Lekovitost

Kada je u pitanju Hristov venac lekovitost se ogleda u anksiolitičkom i blagom hipnotičkom dejstvu ove cvetnice. Pomaže kod bolesti izazvanih nervnim poremećajima i opušta mišiće.

Foto/Pixabay.com

Tradicionalno, Hristov venac je korišćen za lečenje različitih stanja poput rana, bolova u ušima i problema sa jetrom. Istraživači su otkrili da ova biljka može pomoći u kontrolisanju anksioznosti, blagih nepravilnosti spavanja i stomačnih tegoba.

Obično se koristi kao čaj ili u čajnim mešavinama. Spolja se upotrebljava kod hemoroida i kao kupka za smirenje.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar