Leti je ovaj problem najčešći: Efikasno sprečite OJED i trenje kože tokom vrućina

Višak vlage i znoja je uzrok ovog neprijatnog stanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash.com/Jan Romero

Obilno znojenje može da dovede do brojnih neprijatnih simptoma. Znoj sadrži so i druge sastojke, koji iritiraju kožu, pa tako nastaje ojed.

Karakterističan je za delove tela na kojima je koža tanka i osetljiva, kao što je, recimo, unutrašnja strana butina, a podložna područja su i grudi i pazuh.

Zbog viška vlage i znoja, upravo su te regije najčešće na meti gljivica, koje narušavaju zaštitnu barijeru i dovode do iritacija.

Ojedi su posebno česti leti zato što im pogoduje veća vlažnost i visoke temperature.

Trenjem kože o kožu nastaju mikropovrede, crvenilo, svrab i peckanje, a takva koža je najbolja za dalji razvoj bakterija i gljivica i tako se stvara začarani krug koji ometa vaše svakodnevno funkcionisanje.

Foto/Unsplash.com/Etienne Boulanger

Sprečite ojed adekvatnom negom

Kako biste sprečili da do iritacije i ojeda uopšte dođe, vodite računa o tome kako negujete svoju kožu. Ne preskačite redovno nanošenje hidrantnih losiona ili suvih ulja. Zdrava koža otpornija je na negativne uticaje iz spoljašnje sredine, tako da je preventiva veoma važna, saglasni su dermatolozi.

Tuširajte se tokom vrelih dana čim se vratite kući, kako biste sprali znoj i druge nečistoće sa kože. Koristite blaga kozmetička sredstva, jer će pilinzi i sapun sa agresivnim sastojcima samo dodatno pogoršati problem.

Foto/Unsplash.com/Karla Alexander

Nakon tuširanja, kožu sušite blagim tapkanjem (nikako energičnim trljanjem) i na problematična područja nanesite proizvod na bazi cinka ili vazelina. Nakon nanošenja kreme, obucite pamučnu garderobu koja vas ne steže i koja će koži omogućiti da diše.

Iako neprijatna iritacija i ojed ponekad prođu za nekoliko dana, postoje i slučajevi u kojima se stanje vremenom pogoršava. Ukoliko ojed ne prolazi i postane još uočljiviji i bolniji, obratite se dermatologu, jer se možda razvila infekcija. Za lečenje tog problema verovatno će biti potrebna antibiotska mast, koju će vam prepisati ovaj lekar specijalista.



Izvor: Objektiv.rs, lepotaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar