Vodimo vas na glamurozni Svetosavski bal u Beču (FOTO+VIDEO)

Ovogodišnji bal je izuzetno značajan, budući da je prvi put u potpunosti bio humanitarnog karaktera

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr

Glamur, vrhunski muzičari i interesantan kulturni program, ali i specijalni gosti, u tri sale bečkog hotela “Parkhotel” u Šenbrunu, obeležili su ovogodišnji Svetosavski bal koji je prvi put u potpunosti bio humanitarnog karaktera.

Svetosavski bal u Beču, koji je sinoć po 23. put organizovao Srpski centar, ove godine je, zahvaljujući sponzorstvu kompanije MTEL Austrija, u potpunosti bio i humanitarnog karaktera.

 

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr

 

Sredstva prikupljena od prodaje ulaznica na ovogodišnjem Svetosavskom balu, u iznosu od  44.685 evra, biće donirana humanitarnom projektu “Za dečju radost” Srpskog centra, kojim se pomaže stanovništvo u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Bal je otpočeo Svetosavskom himnom koju je izveo “Mali hor” SPKD “Prosvjeta” iz Beča. A nakon toga nastavljen je kulturni program izvođenjem operskih arija, nastupom plesne škole “Imerfol”, Ivane Peters, Slavka Banjca, Tijane Dapčević i Dejana Petrovića sa njegovim “Big bendom”.

 

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr

 

Tonovi “Srpskog kadrila” Johana Štrausa, bili su neizostavni deo i ovogodišnjeg balskog programa.

Bal su svečano otvorili specijalni gosti princ Filip i princeza Danica Karađorđević sa ambasadorom Srbije u Austriji Nebojšom Rodićem.

Svetosavski bal je i ove godine okupio predstavnike diplomatskog kora, brojnih uglednih institucija, austrijskih političkih stranaka, javnog života i predstavnika srpske dijaspore.

 

 

Tokom čuvene bečke balske sezone održi se oko 450 balova, a jedan od njih je i Svetosavski bal.

Prvi srpski Svetosavski bal održan je prvi put Beču u 19. veku. Knez Miloš Obrenović, angažovao je Johana Štrausa mlađeg da komponuje “Srpski kadril” specijalno za ovaj bal, koristeći srpske narodne pesme kao lajtmotiv. Srpski centar iz Beča je obnovio ovu balsku tradiciju 1998.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar