Santorini: Ostrvo sa najlepšim zalaskom sunca (FOTO+VIDEO)

Santorini je jedno od najposećenijih grčkih ostrva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Ako ste u potrazi za nečim novim u Grčkoj posetite ostrvo Santorini. Vreme je da svojim očima vidite te divne snežnobele kuće sa najplavljim krovovima na svetu koje ste već toliko puta videli u turističkim vodičima.

Santorini nudi svojim posetiocima mnogo više od uobičajenih turističkih atrakcija.

Ovde možete otkriti autentični svet i obogatiti svoja iskustva na temelju lokalne geologije, istorije, gastronomije i kulture.

Odavde ćete poneti uspomene za ceo život.

Ceo antički svet za nju je znao pod imenom Kaliste što u prevodu znači “najlepša”. Danas ga poznajemo pod imenima Tira ili Santorini. U pitanju je mali arhipelag u južnom Egejskom moru nastao starom vulkanskom aktivnošću. Ostrva koja čine ovaj raj na zemlji su Tira, Tirasija, Nea Kameni, Palea Kameni i Aspro.

Foto/Pixabay.com

Nastanak ostrva

Velika kataklizma koja se dogodila oko jedan i po milenijum pre nove ere presudno je uticala da arhipelag dobije neobičan izgled prekinutog kruga. Super erupcija uništila je ceo centralni deo ostrva a na tom mestu nastaje ogromna kaldera ispunjena morskom vodom.

Foto/Pixabay.com

Danas ona predstavlja jednu od najvećih atrakcija ovog arhipelaga. Prizor koji se ugleda prilikom uplovljavanja u kalderu nezvanično je proglašen najlepšim pejzažom čitave Grčke. Prelepi kontrast crne vuklanske zemlje i tradicionalnih belih kuca postali su sinonimi grčkog turizma.

Bogata istorija

Vulkanski vrhovi koji se još uvek dime i stari mit o Atlantidi koji ovde još uvek živi samo doprinose ogromnoj popularnosti Santorinija. Arheološka nalazišta Akrotiri i Arhea Tira dodatni su razlog da obiđete arhipelag.

Foto/Pixabay.com

Santorini već odavno nije turistička tajna. On privlači mnoštvo turista većim delom godine. Ostrvo ima bogatu istoriju o kojoj svedoči Minojski lokalitet Akrotiri, kao i tradicionalno selo Oia na vrhu brega.

Plaže i pejzaži iz snova

Ipak ovo prelepo mesto klizi u susret budućnosti . Ovde ćete pronaći ostvarene umetnike, odlične vinarije i mini pivare, najkvalitetniji smeštaj i restorane.

Foto/Pixabay.com

Pošto ostrvo nije veliko vi ćete želeti da provedete po jedan dan na raznim plažama. Hoteli obično u ponudi imaju iznajmljivanje skutera ili četvorotočkaša. Ovako opremljeni brzo stižete sa jednog kraja ostrva na drugi i svaki dan možete provesti na drugoj plaži, u obilasku arheološkog lokaliteta, u poseti unutrašnjosti ostrva ili već po vašoj volji.

Foto/Pixabay.com

Glavni grad je Fira, drugo veće mesto je Oia, zadivljujuće, ekskluzivno selo na severu Santorinija. Imerovigli se nalazi na najvišoj tački oboda kratera. Oko pola sata hoda od Fire.

Ako se odlučite za odmor na Santoriniju imajte na umu da obavezno probate njihova vina, a da zalazak sunca izgleda potpuno drugačije posmatran sa mora ili odozgo, sa visine od 350 metara.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar