NA DANAŠNJI DAN

Skoro jedna decenija bez Olivere Marković: Večna diva kojoj je publika verovala

Odbila je da glumi u Holivudu, volela je pozorište

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Legendarna Olivera Marković rođena je 3. maja 1925. godine, a preminula je na današnji dan 2011. godine, u 86. godini života.

Glumačkom scenom je žarila i palila 60 godina i pojavila se u više od 100 filmova i 40 serija. Slavu je prvo stekla ulogama u pozorišnim predstavama “Mačka na usijanom limenom krovu” i “Lov na veštice”. Pamtimo je po ulogama u filmovima i serijama “Balkan eskpres”, “Sibirska lejdi Magbet”, “Tito i ja”, “Službeni položaj”, “Otvorena vrata”. Pojavila se u čak sve tri čuvene srpske serije: “Bolji život”, “Srećni ljudi” i “Porodično blago”.

Imala je neverovatan talenat, publika joj je verovala, ali jedan od najlepših komplimenata stigao joj je od koleginice, takođe glumačke legende, Ružice Sokić:

“Nisam se trudila da imam uzore, jedino sam mnogo volela Oliveru Marković. Bože šta je sve ta žena odigrala. Imala je toliko divnih uloga, ne znate da li je bila lepša ili šarmantnija. Čudo jedno! Obožavala sam je. To što je ona odigrala, teško da će se nekom još desiti.”

Odbila Holivud

Za ovu glumačku legendu se vezuje priča da je odbila Holivud. Nakon uloge u filmu “Sibirska ledi Magbet”, video ju je jedan od velikana iz Holivuda i hteo da je vodi u Ameriku, ali ona nije bila zainteresovana. Posle jednog gostovanja u Bugarskoj 1964. godine kažu kolege da “nije imala vremena” da sačeka dolazak Kirka Daglasa koji je izrazio želju da se upoznaju. Međutim, jedan kompliment je izuzetno cenila. Predstavu “Braća karamazovi” je jedne večeri gledao velikan engleskog glumišta Lorens Olivije, a nakon predstave joj je najveći glumac u istoriji teatra poljubio ruku i rekao “nikada neću zaboraviti vaš glas i lik”.

Kutija sa dragocenostima

Nakon njene smrti Narodnom pozorištu je poklonjena njena drvena kutija za nakit u kojoj je držala svoje najveće dragocenosti. Upravo posmatrajući sadržaj te kutije mnogo govori o liku i delu čuvene Olivere Marković.

 

U kutiji se nalazi umrlica Žanke Stokić. Olivera ju je skinula sa jednog drveta neposredno posle sahrane svoje starije koleginice, 1947. godine. Godinu dana kasnije, Olivera je upisala Akademiju, a činjenica da je sačuvala kroz sve te decenije ovo parčence papira, jasno govori o tome koliko je cenila Žanku Stokić. Zatim, jedna od dragocenosti su bile veštačke trepavice. Olivera Marković držala se toga da svaka glumica mora da ima par veštačkih trepavica. Izgleda da je uvek bila spremna da izađe na scenu. U kutiji se nalazila i jedna vizit karta.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar