Otkrivena najslabija LOZINKA na svetu: Ako je i vi koristite, odmah je promenite

Korisno istraživanje sproveo je turski student na osnovu podataka koji su ranije ukradeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / succo

U jednoj od najvećih studija o upotrebi lozinki, analizom više od milijardu procurelih korisničkih podataka, otkriveno je da je jedna od svake 142 lozinke poznati niz “123456”.

Studija, koju je prošlog meseca sproveo student računarskog inženjeringa Ata Hakcıl, bavila se kombinacijama korisničkih imena i lozinki, koje su procurile na mrežu posle hakovanja različitih kompanija.

Ove “deponije podataka” postoje na internetu duže od pola decenije, a podaci se gomilaju sa svakim novim hakerskim atakom.

Lako dostupni podaci

Podaci su lako dostupni na web-sajtovima poput GitHuba ili GitLaba, ili se slobodno distribuiraju na hakerskim forumima i fajl šering sajtovima.

Godinama su tehnološke kompanije, kao što su Google, Microsoft i Apple, prikupljale ove podatke da bi napravile interne sisteme koji upozoravaju korisnike kada koriste “slabu” ili “često korišćenu” lozinku.

I poznati internet servis Have I Been Pwned radi istu stvar – prikuplja podatke procurele posle napada.

Najslabija karika

Prošlog meseca, turski student Ata Hakcıl je preuzeo i analizirao više od milijardu procurelih korisničkih podataka.

Glavno otkriće je da je među više od milijardu podataka bilo samo 168.919.919 jedinstvenih lozinki, i da je više od 7 miliona (0,72%) šifri bio pomenuti niz brojeva “123456”.

To znači da je svaka 142. lozinka iz analiziranog uzorka ujedno i najslabija poznata lozinka danas!

Foto / Pixabay / Gerd Altmann

Jednostavne šifre

Pored toga, Hakcıl je otkrio da je prosečna dužina lozinke 9,48 znakova, što nije dobro, ali nije ni strašno, jer većina stručnjaka za bezbednost preporučuje da lozinke budu što duže, a obično od 16 do 24 karaktera ili više.

Ali, dužina lozinke nije jedini problem koji je Hakcıl otkrio. Turski istraživač je rekao da je takođe problem i složenost lozinki, i da samo 12% sadrži posebne znakove.

U većini slučajeva, korisnici su birali pojednostavljene lozinke koje se sastoje samo od slova (29%) ili brojeva (13%). To znači da je oko 42% svih lozinki iz analiziranog uzorka bilo podložno tzv. napadima rečnikom i da bi napadači mogli da lako dobiju pristup nalozima.



Izvor: Informacija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar