Kako je pravilno? ČEŠLJANJE kose iz korena i ostale GREŠKE koje svi pravimo!

Jedno istraživanje je pokazalo koliko grešimo kad je u pitanju četkanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik/ master1305

Verovatno se većina vas seća one stare parole da je najbolje, pre spavanja, sto puta proći četkom kroz kosu, jer ćemo joj na taj način omogućiti da bude zdrava. Bilo da imate kovrdžavu vlas ili vam je kosa prava, da je farbate ili ne, pre šampona, maski i svih preparata za negu dolazi češljanje. Samim tim, gorepomenuta parola, zapravo nije tačna i ne bi trebalo da to praktikujete.

Jedan od popularnijih brendova za negu kose, Tangle Teezer, sproveo je istraživanje kako bi se utvrdilo koliko je zapravo žena zabrinuto zbog štete koju nanose svojoj kosi.

Istraživanje je sprovedeno na preko 2000 žena od kojih,  četiri od 10 su zabrinute da su neki od njihovih postupaka loši za kosu, a jedna od njih 20 priznala je da koristi stari savet da očešlja kosu 100 puta pre spavanja. Petina žena veruje da je potpuno u redu grubo se češljati, pogotovo kako bi razmrsile čvorove, dok petina priznaje da deli češalj sa ukućanima, za šta svi stručnjaci kažu da je veliko NO – NO.

Stručnjaci kažu da je jedna od najvećih grešaka koju ljudi čine, češljanje kose iz korena prema dole, jer zapravo može dovesti do cvetanja krajeva, više čvorića i na kraju, oštećene kose.

Umesto toga, najpre bi trebalo da očešljate krajeve pa tek onda pređete na gornje delove skalpa.

Takođe, jedan od ključnih saveta je da se, bez obzira na teksturu kose, važno koristiti četku koja ima nežne zupce. Ali i još nešto! Ne bi trebalo da koristimo jednu alatku za sve, odnosno, ne može jedna četka biti za celu porodicu, za friziranje, feniranje, rasčešljavanje itd.

Foto/ Freepik

Sve pogrešne stvari koje radite vašoj kosi

Izbegavanje češljanja kad je kosa vlažna zbog straha da ćete izlomiti vlasi kose
Snažno i grubo četkanje
Češljanje kose iz korena na dole
Koristite staru i istrošenu četku za kosu
Ne koristite četke koje služe isključivo da se kosa razmrsi
Delite šetku sa drugima
Snažno četkate čvoriće umesto da nežno i strpljivo prolazite češljem kroz kosu
Ne koristite četku koja je za vaš tip kose
Upotreba četke koja nema fleksibilne zupce
Koristite jednu četku za sve

Foto/ Freepik/ master1305

Studije su pokazale da tri četvrtine žena koristi istu četku za kosu u svim aspektima nege i stilizovanja. Samo 30 procenata poseduje više od jedne četke za kosu a čak 22 odsto žena ne znaju koje su četke namenjene za njihov tip kose.

Kada  govorimo o proizvodima za negu, manje od četvrtine ispitanika reklo je da redovno koriste maske za kosu, 26 odsto priznaje da ne koriste nikakve sprejeve za zaštitu od toplote a više od petine nanosi ulja.

I na samom kraju, najveća briga žena u Velikoj Britaniji bili su procvetali krajevi i to 40 odsto, frizura je brinula 34 a proređivanje kose svega 29 odsto.



Izvor: Objektiv.rs, Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar