Da li će srpski turisti KONAČNO moći u Grčku preko Severne Makedonije? Evo od čega zavisi

Put od Beograda do Soluna, preko Bugarske, duži je nekih 60-70 kilometara nego preko Severne Makedonije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia

Srbi koji su od 15. juna krenuli na letovanje put Grčke do sada su mogli da koriste samo jedan pravac – preko Bugarske i graničnog prelaza Kulata – Promahonas.

Međutim, već od ponoći sve bi moglo da bude drugačije pošto su Grci najavili da će u oba pravca biti otvoren i prelaz Evzoni, između Grčke i Severne Makedonije.

Ukoliko ne dođe do preokreta, srpski turisti će od sutra ponovo put Grčke moći kraćim i lakšim putem preko Severne Makedonije.

Jedan od uslova je ispunjen, pošto se Srbija našla na listi 15 zemalja čijim je građanima od sutra, 1. jula, dozvoljen ulaz u Evropsku uniju bez nekih posebnih uslova.

Problem je samo što se na tom spisku ne nalazi Severna Makedonija…

“Nadamo se da će turisti moći do Grčke i preko Severne Makedonije, odnosno graničnog prelaza Evzoni. Prema poslednjim informacijama koje imamo biće nam dozvoljen prelaz, sve će se tačno znati večeras posle ponoći”, rekao je za “Blic” Aleksandar Seničić, prvi čovek Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Ni naši turistički radnici u Grčkoj još nisu dobili obaveštenje da li će Evzoni biti otvoren 1. jula.

“Iako se ovih dana dosta pričalo o tome da se granični prelaz Evzoni za srpske turiste otvara 1. jula, još uvek nema zvanične potvrde. Nikakav dopis niti obaveštenje nije stiglo graničnoj policiji na Evzoniju, a iz ambasade su nam rekli da ni oni ništa ne znaju još uvek. Mi bismo savetovali one koji kreću večeras da za svaki slučaj putuju kroz Bugarsku. Možda se Evzoni i otvori, ali nema potrebe rizikovati kada je već Promahonas otvoren, a put kroz Bugarsku sasvim dobar”, savetuju sa Fejsbuk profila Nikana gr.

Put od Beograda do Soluna, preko Bugarske, duži je nekih 60-70 kilometara nego preko Severne Makedonije. I potrebno je sat do sat i po vremena više kako bi se stiglo na željeno odredište.

Zato nije čudo što mnogi srpski turisti, ali i turističke agencije sa spremnim autobusima, sa nestrpljenjem iščekuju odluku o otvaranju Evzonija.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar