Džez poslastica: Igor Butman, najpoznatiji džez muzičar stiže na Nišvil (VIDEO)

Igor Butman je studirao džez izvođenje i kompoziciju na Berklee koledžu u Bostonu gde je vodio svoj bend sa pijanistkinjom Raćel Z

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Najpoznatiji ruski džez muzičar, saksofonista Igor Butman, nastupiće sa svojim sastavom 15. avgusta na predstojećem Nišvilu, najavili su organizatori.

Među članovima sastava su i Jevgenij Pobožji, poslednji pobednik gitarskog takmičenja koje organizuje “Herbie Hancock Institute of Jaž”, i pijanista i pevač Oleg Akuratov, koji je 2018. godine osvojio drugu nagradu na “Sarah Vaughan” vokalnom takmičenju.

Igor Butman je studirao džez izvođenje i kompoziciju na Berklee koledžu u Bostonu gde je vodio svoj bend sa pijanistkinjom Raćel Z , svirao je i snimao u sastavima koje su vodili Billy Taylor Walter Davis Jr., Monty Alexander, Lionel Hampton, Gary Burton…

Na njegovom prvom solo albumu u Americi (1993) svirali su Eddie Gomez, Lyle Mays i Marvin “Smitty” Smith.

Na poziv Wyntona Marsalisa (koji je uvek isticao Butmana kao izuzetnog muzičara) bio je solista Lincoln Center Jaž Orćestra na turneji u Rusiji 1998. Pet godina kasnije, Lincoln Center Jaž Orćestra je otvorio sezonu, zajedničkim koncertom na kojem je nastupio i Big bend Igora Butmana.

U oktobru 2011. godine, na koncertu kojim je proslavio pedeseti rođendan, Igor Butman je u Kremlju u Moskvi (najvećoj u zemlji) pred 6.000 posetilaca, nastupio u svetskom džez krem društvu koje su činili Wynton Marsalis, Natalie Cole, Billy Cobham i Christian McBride.

Taj koncert se smatra jednim od najznačajnijih džez događaja u Rusiji, a Igor Butman je dan kasnije od tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva dobio zvanje “narodnog umetnika”.

Butman je i blizak prijatelj sadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina. Njih dvojica inače, rekreativno igraju hokej u istoj ekipi, a Butman je direktno zaslužan za prvi susret Valadimira Putina i tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, koji je, a koji i sam svira saksofon, više puta istakao da je Igor Butman njegov omiljeni saksofonista.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar