Ne diraj lice! Napravite ogrlicu koja sprečava širenje zaraze (VIDEO)

Spisak materijala i proces izrade dostupni su na internetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Printscreen Youtube / JPLraw

NASA je objavila open-source instrukcije za dizajn 3D štampane ogrlice koja je osmišljena da odvikne ljude od dodirivanja lica prstima.

To je refleksna radnja koju većina ljudi ni ne primećuje, ali je u doba COVID-19 prilično opasna zbog mogućeg prenošenja virusa.

Inženjeri iz agencije NASA napravili su “Pulse”, ogrlicu koja ima senzor blizine s dometom od oko 30 cm, kao i mali vibracioni motor koji se aktivira kada se ruka pojavi u njegovom dometu. Što su ruke bliže glavi, to su vibracije intenzivnije.

Ne zamenjuje maske

Cilj je da se minimizuje širenje COVID-19, koji se može preneti tako što osoba dodirne zaraženu površinu i nakon toga pipne oči, usta ili nos.

Spisak materijala i procesa izrade ogrlice dostupan je za preuzimanje, a svi sa malo tehničkog znanja, pristupom 3D štampaču i uz minimalna ulaganja, mogu da naprave ovu ogrlicu.

NASA je naglasila da “Pulse” nije zamena za maske ili respiratore. Ona je zamišljena kao pomoćno sredstvo koji treba da se upotrebljava zajedno s ostalim merama – nošenjem maski i rukavica, redovnim pranjem ruku, dezinfekcijom ruku i površina…



Izvor: PCPress.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar