Mislili ste da je JOGA rezervisana samo za žene? MOMCI, dajemo vam 6 razloga da uzmete prostirku u ruke

Verujte nam da ćete je zavoleti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/freepik

Žene širom sveta su odlepile za jogom.

Svakog dana saznamo nešto novo o tome kako vežbe joge utiču na naše zdravlje.

I ne samo to. Joga nije rezervisana isključivo za žene. Tako je, dobra je i za muškarce.

Ako nikada niste imali priliku da isprobate jogu, možda vam deluje zastrašujuće ili odbojno samo pri pomisli da izvodite pokrete koji podsećaju na perecu i u kojima radije zamišljate nežniji pol.

Međutim, ne brinite se, postoje osnovni joga pokreti koji će biti dovoljni da vas opuste i učine razgibanim i snažnim. Na primer, Hatha yoga preporučuje se za početnike zbog sporosti pokreta i poza koji predstavljaju tek uvod u jogu. Vinyasa yoga fokusirana je na povezivanje uma i procesa disanja, kao i na istezanje jačeg intenziteta. U zavisnosti od toga šta želite da unapredite – bistrinu uma, atletske sposobnosti ili da budete jednostavno razgibaniji, postoji niz vrsta joga za koje se možete odlučiti.

Ukoliko i dalje sumnjate ili oklevate da isprobate joga veštinu, izdvajamo 7 razloga zbog kojih je joga dobra za muškarce:

Foto/Freepik/freepik

1. Oslobađanje od stresa

Ukoliko napeti odete u teretanu ili se prepustite udaranju džaka da biste se oslobodili stresa, to može da rezultira umorom i pojačanom agresivnošću, objasnio je Pure yoga instruktor, Terens Monte. Joga podrazumeva veliki broj tehnika za opuštanje, pa ako je kombinujete uz redovne treninge imaćete maksimalne efekte.

Foto/Freepik/drobotdean

2. Predupređuje nastanak povreda pri izvođenju vežbi

Većina joga časova započinje podsećanjem na to da bi trebalo da cenite specifične potrebe i ograničenja koja vaš organizam doživljava tog dana. Ovaj pristup osvestiće pristup vežbanju, bolje ćete procenjivati svoje mogućnosti prilikom izvođenja pokreta pri vežbanju i potencijalne povrede. Osim toga, posledica joge su dobro istegnuti i fleksibilni mišići koji se brže i lakše oporavljaju od upala i povreda.

Foto/Freepik/katemangostar

3. Gradi veće mišiće

Joga povećava obim pokreta, i aktivira veći broj mišićnih vlakana, omogućavajući značajnu hipertrofiju u bilo kojoj mišićnoj grupi, prema rečima sertifikovane instruktorke joge Kejt Abejt. Hipertrofija označava da je mišić uvećan, na osnovu uvećanosti ćelija mišićnog tkiva – što zapravo znači rast mišićnog tkiva na ćelijskom nivou. Na primer, ako kombinujete jogu sa dizanjem opterećenja aktiviraćete i “ignorisane” sekcije mišića.

Foto/Freepik/freepik

4. Poboljšava razgibanost

Većina joga asana (joga položaja) uključuje bar jedan ili više pokreta koji će rastezanjem i uvrtanjem kičmenog stuba rasteretiti pršljenove koji ga sačinjavaju. Osim toga, joga poboljšava detoksikaciju i varenje u digestivnom sistemu.

Foto/Freepik/freepik

5. Telo lepše miriše

Instruktor joge, Majkl Hjuit ističe da izbacivanje toksina putem ekspirijuma i znoja tokom izvođenja joge, oslobađa organizam od toksina i ima bolji efekat od kolonjskih voda i dezodoranasa. Koža prirodno bolje miriše.

Foto/Freepik.com/nikitabuida

6. Kvalitetniji seks

Istraživanje objavljeno u Journal of Sexual Medicine otkrilo je da žene koje primenjuju jogu, zbog jačanja pelvičnih mišića imaju efikasniju lubrikaciju i jače orgazme. Što se tiče muškaraca, jogom se osvešćuju sve mišićne grupe i samim tim postiže se bolje samopouzdanje. Takođe, efikasnije je lučenje hormona koji ubrzavaju i nalet cirkulacije koja je zadužena za erekciju.



Izvor: Objektiv.rs, Menshealth.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar