Pazite se doomsurfinga! Svaki dan radite isto i UNIŠTAVATE svoje zdravlje

Problemi mogu da nastupe ako se izlažemo prevelikoj količini loših vesti, poručuju stručnjaci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Vreme tehnološke revolucije i informacija koje su nam na dohvat ruke, više nego ikada ranije, nosi i svoje posledice, a jednu sada prepoznaju i naučnici: čitanje loših vesti je loše za naše zdravlje!

Sasvim je normalno da se svakodnevno informišemo o bitnim događajima, pogotovo u kriznim situacijama, kao što je pandemija COVID-19, ali granica mora postojati.

Naime, stručnjaci sve glasnije upozoravaju na zdravstvene probleme koji mogu da nastupe ako se izlažemo prevelikoj količini loših vesti.

Satima pred ekranom

Ispostavlja se da je u ljudskoj prirodi da se više fokusira na negativno nego na pozitivno, što znači da je veća verovatnoća da upadnemo u vrtlog jurnjave za lošim vestima (pogotovo u toku kriznih perioda), nego da provedemo sate tragajući za zabavnim sadržajem.

Nekontrolisano pregledanje društvenih mreža i sajtova sa vestima, samo da bismo našli loše vesti, a zatim ceo ciklus pokrenuli ispočetka, i tako satima, sada ima svoj zvanični naziv.

Ako loše vesti jurite preko računara, to se naziva doomsurfing, a ako koristite mobilni uređaj onda se radi o doomscrollingu (engl. doom – propast, strašna sudbina).

Dok praćenje vesti, čak i kada su loše, nije problematično u malim i umerenim količinama, jer je uvek bolje biti informisan, nevolje nastaju kada se vreme provedeno uz ekran meri satima, kada ljudi čitaju loše vesti od buđenja do spavanja, uvek s telefonom u ruci.

Foto / Pixabay / Robin Higgins

“Sindrom zlog sveta”

Stručnjaci za mentalno zdravlje iz SAD upozoravaju da je kod osoba koje jure (loše) vesti više od dva sata dnevno značajno povećan rizik od razvoja anksioznosti (teskoba, neprestana strepnja da će se desiti nešto loše) i depresije (dugotrajno loše raspoloženje, tuga, bezvoljnost).

U igri je još jedan fenomen, takozvani “sindrom zlog sveta”. Uzrok ove pojave, definisane još pre pola veka, kombinuje opsednutost sredstava informisanja lošim vestima i nemogućnost modernog čoveka da okrene leđa bujici vesti.

Rezultat je stvaranje ubeđenja da je svet mnogo opasniji nego što stvarno jeste, povlačenje u izolaciju i, ironično, još veće izlaganje lošim vestima.

Rešenje, očigledno, leži u ograničavanju vremena provedenom uz loše vesti i (bezbednom) kontaktu sa prijateljima koji pozitivno utiču na vaše raspoloženje. Kada je svet već pun loših vesti, nemojte izlagati svoje zdravlje dodatnom faktoru rizika.



Izvor: Objektiv.rs, Svet kompjutera

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar