I njima je vruće! 5 načina da RASHLADITE vašeg LJUBIMCA tokom vrelih dana

Previsoke temperature teško podnosimo i mi ali i naši ljubimci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik/ v.ivash

Koliko god voleli tople dane, činjenica je da previsoke temperature retko kome prijaju a pogotovo našim ljubimcima. Kućni ljubimci, psi nešto više od mačaka, vrlo su podložni razvoju toplotnog udara.

Duži boravak na suncu i duge isrpljujuće šetnje na visokim temperaturama dovode do povećanja telesne temperature. Ako je pas proveo izvesno vreme u aktivnoj šetnji, istrčavanju i igranju sa drugim psima na velikoj vrućini, a nakon jednog do dva sata ste primetili sledeće simptome, verovatno se radi o toplotnom udaru.

Temperatura tela preko 42 stepena može biti fatalna za vašeg ljubimca stoga je izuzetno važno odmah kontaktirati veterinara i rashladiti psa.

Simptomi:

pas je bezvoljan
slabo pokretljiv ili ne ustaje
odbija hranu i vodu
povraća
ne reaguje na pozive
ima povišenu temperaturu

Foto/ Freepik/ Cookie.studio

Aktivna hidratacija

Jedna od glavnih fizioloških karakteristika životinja, jeste ta što one veoma brzo i često dehidriraju. Vaš ljubimac se može rashlađivati i dahtanjem, ali ono ne može nadoknaditi nedostatak tečnosti u organizmu. Iz tog razloga postavljanje više posuda sa hladnom i svežom vodom u stanu/kući (po mogućnosti dodajte i kockice leda u nju) je jedan od najboljih načina za rešavanje problema dehidriranja. Mnogi veterinari takođe preporučuju i nošenje vode sa sobom u toku šetnje.

Šetnje u određeno doba dana

Pored aktivne hidratacije, najbolje što možete uraditi za svog ljubimca je da ga izvodite u šetnju samo u određeno doba dana. Rano jutro ili predvečerje su najpogodniji za šetnju jer su tada temperature znatno niže nego oko podneva. Međutim, ukoliko je baš neophodno da ga izvedete po najvećoj vrućini, birajte senovita mesta, obavezno ponesite vodu i birajte travnatije površine.

Hladne poslastice

Ljudi nisu jedini koji tokom vrelih dana uživaju u hladnim jelima/pićima. Spremite za vašeg ljubimca neku specijalnu poslasticu u kojoj će on uživati dok se istovremeno rashlađuje. Za pse, idealan je ledeni puter od kikirikija ili neka kombinacija njihovih omiljenih namirnica, dok za mačke, mleko ili neka kombinacija suve hrane i vode su pravi pogodak.

Foto/ Pexels/ Mikkel Bendix

Održavanje niže temperature u prostoriji u kojoj pas boravi

Kao što niko od nas ne bi voleo da se nađe u zatvorenom automobilu na temperaturi od preko 40 stepeni tako isto to ne bi voleli naši ljubimci. Dakle, ne bi trebalo da činite vašem ljubimcu ono što ne bi želeli da se dogodi vama. Dakle, klima uređaj u prostoriji, alternativno ventilator pored prozora su idealno rešenje. Ipak, pazite da životinja ne bude na direktnom udaru uređaja kako ne bi došlo do upale uva ili prehlade. Vodite računa da između spoljne i unutrašnje temperature vaduha razlika bude do 7 stepeni, jer veće razlike negativno i stresno utiču kako na vas tako i na organizam ljubimca. Redovno čisenje rashladnih uređaja se podrazumeva kako ne bi došlo do razvoja bakterija koje mogu biti opasne za vlasnike i ljubimce. Temperatura ne sme biti podešena niže od 21 stepena jer bi u suprotnom hlađenje imalo negativnih posledica.

Higijena

Osim izdvojenog gore, obratite posebnu pažnju i na higijenu (konkretno na dlake) vašeg ljubimca. Pse sa dužom dlakom možete odvesti kod grumera i olakšati mu i na takav način vrele dane. Kratkodlake je potrebno što više četkati i i na taj način pomoći da se rashlade otklanjajući višak dlake.

Foto/ Freepik/ rawpixel.com

I papagaji vole da se rashlade

Ekstremno viskoke temperature opasne su i za vaše pernate životinje. Vlasnici su često u zabludi da papagajima ne treba dodatna nega u letnjim mesecima jer su uglavnom tropske ptice koje dobro podnose vrućinu. Naprotiv, papagaji, kao i većina kućnih ljubimaca, mogu da dožive toplotni udar.

Da bi ste izbegli bilo kakve probleme voda za piće treba da bude sveža i da je uvek ima dovoljno. Ishranu papagaja, tokom letnjih meseci, treba obogatiti svežim voćem i povrćem, kako bi obezbedili dovoljan unos vitamina i minerala.

Papagaji vole da se osveže i brčkaju pa im možete napraviti bazen. Napunite plastičnu posudu vodom, ali vodite racuna da ne bude mnogu hladna. Ako bazen stavljanete unutar kaveza, menjajte vodu više puta dnevno. Kako se papagaj ne bi razboleo prilikom kupanja, kavez obavezno sklonite sa promaje. Ako kavez držite na otvorenom, postarajte se da ptice ne bude izložena direktnim suncevim zracima.



Izvor: Objektiv.rs, njuska.com, blog.petguards

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar