CIA u rušenje Miloševića uložila 40 MILIONA dolara: Amerikanci otkrili pravu ISTINU o Petom oktobru

Jedan od modela delovanja bilo je sastajanje s ključnim ljudima opozicije u inostranstvu, gde su na ruke dobijali gotov novac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YT

Doktorant međunarodnih odnosa na Oksfordu Dejvid Šimer, čija će knjiga “Nameštaljke: Amerika, Rusija i sto godina tajnog uplitanja u izbore” uskoro biti objavljena, napisao je članak za “Foreign Affairs” u kom otkriva dosad nepoznate podatke o aktivnostima CIA u izborima u drugim zemljama.

Posebnu pažnju pridaje učešću američke obaveštajne agencije na ceo izborni proces u Jugoslaviji, posle kog je srušen tadašnji predsednik Slobodan Milošević.

Kako se navodi, predsednik Bil Kinton rekao mu je tada da američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) mora da sudeluje u rušenju predsednika SRJ 2000. godine.

On podseća da se američka agencija u takav posao prvi put upustila 1948. godine u Italiji zbog straha da bi levica i komunisti mogli da dobiju izbore. Potrošen je veliki novac, ali su demohrišćani dobili izbore. I taj obrazac se kasnije primenjivao u nizu izbora.

Zaštita demokratije nije bila bitna, bitno je bilo samo da “njihovi” ne dobiju izbore. Ako bi slučajno uspeli, tada se radilo na tome da se sabotiraju. Pa i državni udar, kao u Čileu. Jer, kako je pričao Henri Kisindžer: “Reč je o previše važnim stvarima da bi bile prepuštene čileanskim biračima da o njima odlučuju.”

A onda su istočnonemački komunisti srušili Berlinski zid. Šimer navodi da je razgovarao sa 130 državnih službenika, osam bivših direktora CIA, direktorima Nacionalne obaveštajne službe, predsedničkim savetnicima za nacionalnu bezbednost, generalom KGB-a i Klintonom.

Zaključak je sledeći: CIA je nakon 1989. godine samo dva puta pokrenula tajne operacije kako bi se uticalo na ishod izbora. Prvi put je to bila Jugoslavija. I operacija je uspela. Drugi put je to bio Irak 2005. godine. I tada je u poslednji čas odustala.

Bil Klinton
Foto/pixabay

Bill Klinton se pre izbora u SRJ sastao s novim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kako se navodi u nedavno otkrivenim dokumentima, Klinton mu je rekao: “Ovo su važni izbori, ali verovatno neće biti pošteni.”

Beleška s razgovora dalje navodi kako je Klinton rekao da će Milošević sigurno pokušati da lažira izbore jer stoji loše u anketama. “Bilo bi dobro da izgubi, ali on će se verovatno potruditi da do toga ne dođe”, rekao je Klinton. Putin mu se na to počeo žaliti na intervenciju NATO-a u Srbiji godinu dana ranije: “Nisu se s nama konsultovali o odluci da se bombarduje Jugoslavija. To nije bilo pošteno.”

Američka administracija, i Bela kuća i Kongres, zaključili su da treba preduzeti sve da se Miloševiću onemogući ostanak na vlasti. Klinton ga je dobro poznavao i rekao Šimeru kako nije imao ama baš nikakvih problema oko odobravanja odluke da se CIA uključi u izborni proces. I operacija je mogla da počne.

Od sredine 1999. pa do kraja 2000. godine razne javne i privatne američke organizacije potrošile su oko 40 miliona dolara na razne programe putem kojih se pružala podrška srpskoj opoziciji, ali i medijima, civilnim organizacijama i inicijativama koje su podsticale izlazak na izbore. To je bio javni deo operacije i trebalo je da stvori ista pravila igre za obe strane.

Džon Šiper, agencijski operativac (nakon izbora će postati šef agencijskog odeljenja u Srbiji), aktivno je učestvovao u tom projektu i potvrdio da je CIA ulila “milione dolara u kampanju protiv Miloševića”.

“Jedan od modela delovanja bilo je sastajanje s ključnim ljudima opozicije u inostranstvu, gde su na ruke dobijali gotov novac”, rekao je. Primarni je cilj bio je da se utiče na svest ljudi, a ne da se lažiraju izbori. Klinton je rekao da se nisu koristili hladnoratovskim obrascima delovanja CIA, pa tako nisu svesno lagali birače kako bi ih privoleli da glasaju za američke favorite.

“Vašington je iskoristio sve instrumente naše nacionalne moći kako bi rezultat izbora odgovarao željama SAD”. Tako je operaciju za “Foreign Affairs” objasnio Daglas Vis, tadašnji CIA operativac na Balkanu.

Foto/Printscreen/YT

Svoju ulogu imale su i nevladine organizacije. IRI (International Republican Institute), NVO koju finansira američka vlada, obučio je više od 15.000 aktivista kako da nadziru biračka mesta. To je bilo posebno važno na izborima za predsednika SRJ .

Aktivisti su sabirali glasove uporedo s državnim službenicima. Prvi zvanični rezultati govorili su da je Milošević u malom vođstvu ispred Vojislava Koštunice, a onda su se oglasili promatrači koji su objavili da je izgubio, i to čisto.

Milošević tada više nije imao snage da obuzda opoziciju i morao je da odstupi. A onda je u decembru njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) doživela izborni debakl, a Milošević uskoro biva izručen Haškom tribunalu.

Vis je rekao da su Sjedinjene Države napravile “veliku razliku” i da je “kombinacija” tajne i otvorene taktike dovela “do pozitivnog ishoda”. Dodatna im je potvrda, navode, što im je većina tada vodećih srpskih opozicionara kasnije potvrdila da bez njihove pomoći ne bi uspeli.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Klinton laze lagao je ilagace ,uvek svugde I u svemu.Monika+hilari+pedofilija+stotine Mrtvih+Iraq+Kosovo+srebrenica+sarajevo+mnogo sramnih stvari........I nikada nije kriv,a svi znaju da jeste.Klintonova demokratija.

    Odgovori

Ostavite komentar