Kada je pas srećan? Protumačite kako se vaš ljubimac oseća na osnovu POLOŽAJA njegovog REPA

Obično se kaže da se po repu pas poznaje, jer je to najlakši način da se protumače njegove emocije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Rep je produžetak kucine kičme, što znači da se njime prenose i najjednostavnije izražavaju emocije koje oseća pas. Međusobno psi repom komuniciraju i saopštavaju da su nervozni, ljuti, uplašeni, potčinjeni.

Upravo je rep taj magični deo tela kojim ljubimci pričaju sa nama, ali i drugim psima. Neki stručnjaci bi rekli da je rep jedan od najvažnijih delova tela. Pre svega zahvaljujući njemu pas održava ravnotežu. Zanimljivo je da štenci recimo ne mašu repom.

Srećan pas se lepo prepoznaje, jer maše repom. Da li je uvek tako? Pas je srećan samo ako je rep u normalnom položaju i veselo njime maše. Ukoliko nije u prirodnom položaju, pročitajte šta to znači.

Rep je nisko

To znači da je pokoran i prilično uplašen. Ako brzo maše niskim repom nemojte ga izazivati jer se ne oseća dobro i prijateljski u ovoj situaciji.
Spušten rep ne mora obavezno da znači da je pas uplašen ili tužan. Kod nekih rasa, kao što je hrt, to je normalna pojava.

Foto/Pixabay.com

Podignut visoko

Pas je veoma uznemiren i spreman da brani sebe, teritoriju ili gazdu. Ali isto kao kod niskog i visoko podignut rep u vertikalnom položaju ne znači uvek da pas želi da nas opomene ili napadne nekoga. Primera radi kod bigla je to uobičajena poza.

Foto/Pixabay.com

Mahanje udesno

Leva strana mozga je zadužena za emocije, ljubav i privrženost, pas ih suprotnom stranom pokazuje. Dakle, ako maše udesno – uzbuđen je i srećan.

Mahanje repom ulevo

Desna strana mozga psa je vezana za strah i anksioznost, ako maše ulevo – on strepi, ne oseća se prijatno, nezadovoljan je ili čak ljut na vlasnika.

Foto/Pixabay.com

Ispružen ravno

Ukoliko rep nije ukrućen, znači da je spreman i skoncentrisan na dalju akciju. A ukoliko je ispružen i ukrućen video je nešto nepoznato i šalje poruku da je spreman da brani teritoriju. Ako ne može da se oceni da li je horizontalno ili vertikalno, to znači autoritet.

Foto/Pixabay.com

Spušten rep, udaljen od nogu

Pas je smiren.

Foto/Pixabay.com

Povijen ka butinama ili rep između nogu

To je izraz velikog poverenja i dominacije. A ako se rep u potpunosti nalazi između nogu pas je pokoran i ponizan.



Izvor: Objektiv.rs, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar