“Većina novozaraženih MLADI, građani treba da se ugledaju na starije”: Važna poruka Kisić Tepavčević

"Striktnim merama sačuvali smo najvažnije segmente stanovništva"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Zamenica direktora Instituta Srbije za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da strukturu novozaraženih koronavirusom većinom čine mladi i da građani treba da se ugledaju na stariju populaciju, za koju je kazala da je odgovornija.

Kisić Tepavčević je rekla da je prošlo više od tri meseca od kako znamo da se virus nalazi u našoj populaciji.

“Striktnim merama sačuvali smo najvažnije segmente stanovništva i da prilagodimo zdravstvene kapacitete i da ih ojačamo”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se on sada širi onoliko koliko mu mi dozvolimo.

Kako kaže, najstariji naši sugrađani koji su najugroženija kategorija, iako se sada kreću, uvek se, kako dodaje, mogu videti da uvek nose maske.

“Iako su najugroženiji, najmanje su zastupljeni u ukupnoj strukturi oboljevanja”, rekla je kisić Tepavčević.

Ona ističe da su nam oni pokazali kako se sprečava nastanak ove infekcije.

“Suština je da onog momenta kada su se stekli uslovi za popuštanje mera, i kada je došlo do sve lakših formi bolesti i manje verovatnoće prenošenja. Međutim, bitno je dok god imamo i jednog jedinog zaraženog i ako se ne ponašamo odgovorno imamo uslova za njegovo širenje”, rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da mere uvedene u borbi protiv epidemije koronavirusa u Srbiji nisu ukinute pre vremena već kad su se stekli uslovi, a da je danas više mladih među zaraženima jer se više kreću.

Dodala je da 80 odsto novozaraženih ima blage simptome ili je reč asimptomatskim slučajevima.

“Ima sporadičnih slučajeva gde infekcija ima težak oblik – da ima zapaljenja pluća ili da zahteva respiratore ali to je manje”, naglasila je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je ocenila da je za tri meseca, od registracije prvog slučaja zaraze, zdravstveni sistem u Srbiji prilagođen borbi protiv epidemije i ojačan za tu svrhu.



Izvor: Pink.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar