Želite da vam ODEĆA duže traje? Promenite način na koji PERETE veš!

Ukoliko želite da svojoj omiljenoj odeći produžite rok trajanja, pokušajte da izbegnete ove greške

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik

Iako većina nas godinama pere veš i ubeđena je da tu nema mnogo nauke, stručnjaci su istakli najčešće greške koje svi pravimo a možda ih nismo ni svesni.

Ove greške mogu izazvati oštećenja tkanine ili boje, što, sigurni smo da nikome od nas nije cilj.

Čuvena Marta Stjuart, kao i portal “Real simple”, složili su se u 7 stvari koje radimo nepravilno.

Nije dovoljno samo razdvojiti tamnu i svetlu odeću

Foto/ Freepik

Prema priručniku “Martha Stewart Living”, što više podelite odeću, ona biti svežija. Razdvojite veoma prljavu i blatnjavu odeću od odeće sa tek ponekom flekom i teške materijale poput teksasa od laganih tkanina. Da biste izbegli da vaše farmerke izblede, prevrnite ih na unutrašnu stranu, operite u hladnoj vodi i osušite na niskoj temperaturi. Ukoliko ne želite da se vaša posteljina uvije i zgužva operite svaki komplet posebno, umesto da svu posteljinu perete zajedno.

Deterdžent nikada ne bi trebalo da stavljate direktno na veš

Foto/ Freepik

Verovali ili ne, postoji pravilan i pogrešan način da napunite veš mašinu. “Real Simple” preporučuje da za najbolju distribuciju deterdženta kroz mašinu (čitaj: čistiji veš) najbolje da prvo stavite veš, potom dodate vodu pa na kraju sipate deterdžent. Ako koristite izbeljivač dodajte prvo vodu, potom odeću pa tek onda deterdžent.

Smanjite upotrebu sušilice

Foto/ Freepik

Ako imate vremena da sušite veš napolju, uradite to. Ne samo da ćete uštedeti struju (i novac), već je to i bolji način da osušite nežnije i osetljivije komade odeće. A ako koristite mašinu za sušenje veša nemojte je napuniti do vrha i nemojte presušiti odeću. Ukoliko želite da izbegnete gužvanje veša, kada ga izvadite iz sušilice okačite ga na žicu da se ispravi. Takođe, bitno je da znate da preterana upotreba sušilice utiče na kvalitet tkaknine i može dovesti do toga da se vaša odeća više haba.

Čarape bi trebalo prati odvojeno

Foto/ Unsplash/ Gabriel González

Umorni ste od toga da izgubite po jednu čarapu svaki put kada perete veš? Ubacite čarape u mašinu pa tek onda drugi veš koji perete. Manje su šanse da će se čarape zakačiti za neki drugi komad gardarobe zbog čega se često gube. Danas, lako možete naći i posebne mrežice upravo namenjene za sprečavanje ovakvih situacija.

Zatvarajte rajsfešluse

Foto/ Pixabay

Otkopčani rajsferšlusi mogu ošetiti osetljivu odeću, pa čak i izgrebati vrata mašine iznutra. Proverite da li su svi zakopčani pre nego što ih stavite u mašinu. Problem mogu predstavljati i otkopčani brushalteri, odnosno kopče, koje mogu oštetiti nežnije materijale.

Testirajte da li odeća pušta boju

Foto/ Freepik

Ako brinete da li će nova crvena majca obojiti veš, obavezno uradite test pre prvog pranja. Navlažite jedan deo pa protrljajte belu tkaninu o majcu da vidite da li pušta boju, piše u priručniku “Martha Stewart Living”. Ako je tako, taj komad odeće perite posebno dok ne prestane da otpušta pigmente. Takođe, možete ubaciti jednu staru belu čarapu u mašinu da proverite ili koristiti listiće, odnosno tzv. “skupljače boja”.

Filter i crevo mašine trebalo bi čistiti češće

Foto/ Freepik

Ispraznite filter posle svakog pranja, zato što ostaci tkanine, končići i slično mogu začepiti kanal, čime kvar mašine pa čak i neke ozbiljnije nezgode. Filter čistite deterdžentom i četkicom za zube, a potom ga dobro osušite. Takođe, trebalo bi makar jednom godišnje da otkačite crevo iz mašine i dobro ga očistite. Idealno bi bilo svakih nekoliko meseci.



Izvor: Objektiv.rs, Blicžena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar