Evo zašto MORATE da pritisnete kvačilo kada startujete auto

Krenimo od najvažnijeg, a to je bezbednost, jer tek posle idu tehničke stvari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Daria Nepriakhina

Neki vozači pritiskaju kvačilo kad startuju auto, drugi ne. Jedni rade onako kako su naučeni, a drugi veruju da pritiskanjem ili nepritiskanjem čuvaju određene delove četvorotočkaša… Ko je u pravu?

Krenimo od najvažnijeg, a to je bezbednost. Tek posle toga idu tehničke stvari.

Zato savetujemo da motor uvek startujete s pritisnutim kvačilom, ručicom menjača u neutralnoj poziciji i povučenom ručnom kočnicom, ali ne smeta da držite stopalo na papučici nožne kočnice.

Zašto pritisnuto kvačilo?

Odgovor je jednostavan: ako okrenete ključ, a menjač je u brzini, auto može da poskoči i napravi štetu ili povredi nekoga, piše sajt Polovni automobili.

Vozači često postavljaju pitanje zašto menjač mora da bude “u leru” (neutralnoj poziciji), ako već treba da pritisnu kvačilo pri startovanja motora, a odgovor je – vid sigurnosti.

Može se, recimo, dogoditi da vam noga sklizne s papučice, ili da nepažnjom pustite kvačilo, misleći da ste izbacili menjač iz brzine.

Sa mehaničke tačke gledišta…

Pritiskanjem papučice kvačila razdvajate motor i menjač, a time olakšavate anlaseru (i akumulatoru) koji treba da “zavrti” motor dok se ne upali.

Naime, čak i kad je ručica menjača u neutralnom položaju, to ne znači da su motor i menjač odvojeni. Kada motor radi u mestu, “u leru”, određeni delovi u menjaču se takođe okreću, samo što su zupčanici u takvom položaju da se ništa ne prenosi na točkove.

Foto / Pixabay / Ulrike Mai

Apel “nevernicima”

Mnogi vozači ne pritiskaju kvačilo i kažu da im se zbog toga:

a) nikada nije pokvario alternator
b) motor odmah pali
c) akumulatori traju godinama, nakon isteka garancije

Takođe tvrde da ne menjaju način paljenja auta ni zimi ni leti, pa ne vide razlog za pritiskanjem kvačila prilikom paljenja.

Nemamo nameru da takve vozače ubeđujemo u suprotno. Samo apelujemo da pre svakog startovanja ipak provere da li je menjač izbačen iz brzine – zbog sopstvene i tuđe bezbednosti.

Šta kažu proizvođači?

Sva uputstva za korišćenje automobila koja smo pogledali kažu isto – vozilo se pali uz pritisnuto kvačilo. I menjačem u neutralnom položaju.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Ja ne mogu da upalim auto ako ne pritisnem kvacilo ili kocnicu. Ali to mi je odavno preslo u naviku, jer mi je zimi na starom autu ipak bilo dosta lakse pokrenuti motor sa stisnutim kvacilom.

    Odgovori

Ostavite komentar