Krivična prijava protiv Bjelogrlića stigla u tužilaštvo

Prepiska Bjelogrlića sa Antonijevićem dospela u javnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: pprintscreen/youtube

Krivična prijava zbog pokušaja glumca i filmskog producenta Dragana Bjelogrlića da podmiti reditelja Predraga Gagu Antonijevića stigla je u Više javno tužilaštvo (VJT).

VJT je dobio krivičnu prijavu za ovaj slučaj, ali ko je njen podnosilac, međutim ne žele da otkrivaju.

Podsetimo, prijava je u VJT došla povodom mejl prepiske iz 2016. godine, u kojoj Bjelogrlić otvoreno nudi podelu plena reditelju Gagi Antonijeviću ukoliko ovaj progura da film “Jesen samuraja” dobije 15 miliona dinara na konkursnoj komisiji Filmskog centra Srbije, čiji je bio član. Za sve dalje, kako piše Bjela, on će se pobrinuti.

O aferi koja je podigla veliku prašinu u filmskim krugovima i šire, od Bjele u javnosti o ovome još nije dospela nijedna izjava.

Antonijević je odmah saopštio da je spreman da prepisku dostavi na forenzičko ispitivanje kako bi se potvrdila verodostojnost mejlova.

Po podnošenju krivične prijave, pred tužilaštvom se nalaze dve opcije, potvrđuje za “Republiku” advokat Ivan Simić.

“Pošto je prijava podneta, tužilaštvo sada može da je odbaci ukoliko smatra da ne postoji nikakav osnov za dalje krivično gonjenje ili da sprovede određene provere i prikupi potrebna obaveštenja da bi nakon toga odlučilo da li će ići u neku narednu fazu postupka. To su mogućnosti koje su u ovoj fazi postupka izvodljive” objašnjava Simić.

Advokat dodaje da će procedura teći brže ili sporije u zavisnosti od toga ko je podneo krivičnu prijavu.

“Ako je podnosilac MUP, praksa pokazuje da tužilaštvo uvek efikasnije i brže postupa po njihovoj inicijativi nego kada je inicijator neko od eventualno oštećenih”, navodi Simić.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, kao prvi korak moglo bi da bude preduzeto veštačenje mejlova koje je Bjelogrlić slao Antonijeviću pošto je on negirao njihovu autentičnost.

Podsetimo da je Bjelogrlić, osim sramote kroz prepisku sa Antonijevićem, prošle srede doživeo pravi debakl na sednici Grupacije za kinematografiju PKS. On je tada ostao bez liderskog mesta ove značajne filmske ustanove pošto mu je uskraćena podrška kolega koje su prozrele njegove namere da ovu aktuelnu aferu zamaskira izigravanjem političke žrtve.

Šta se do sada zna o celokupnoj aferi:

* Antonijević objavio mejlove iz kojih se vidi da mu je Bjelogrlić nudio mito

* Bjela predlagao da oko “100 soma” (kako se izrazio) podele pola-pola

* Od Antonijevića tražio da, kao član komisije FCS, izlobira finansijsku podršku od 15 miliona dinara za film “Jesen samuraja”

* Kada je Antonijević decidno odbio ponudu, Bjela mu poručio da obriše mejlove

* U vreme kada se sve dešavalo, 2016, direktor FCS bio je Boban Jevtić, koji je potom angažovan na Bjelogrlićevim projektima

* Bjelogrlić je inače od FCS još pre nekoliko godina uzeo novac za dva filmska projekta (“Čuvari formule” i “Toma”), a još ih nije počeo

* Kao predsednik Grupacije za kinematografiju u PKS, Bjelogrlić je na poslednjoj sednici tražio smenu Upravnog odbora FCS

Izvor: Republika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar