Google uklonio 38 aplikacija iz Play prodavnice: Savetujemo da ih odmah obrišete s telefona!

Istraživači navode da je sve alatke izradila ista kriminalna grupa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Unsplash / Benjamin Sow

Google je iz Play prodavnice uklonio niz zlonamernih aplikacija, koje su bombardovale korisnike reklamama i vršile preusmeravanja u pregledačima na Android pametnim telefonima.

Kompanija White Ops koja je otkrila i prijavila ovu problematiku timu za bezbednost tehnološkog giganta, saopštila je da je aplikacije razvila ista kriminalna grupa.

Istraživači ističu da je grupa aktivna od januara 2019. godine, kada je prvi put počela da objavljuje aplikacije u zvaničnoj Play prodavnici. Tokom početne faze njihovog “rada” u prodavnici je objavljena 21 od 38 zlonamernih softvera.

Zasipani reklamama

Sve aplikacije bile su povezane sa temama koje se tiču lepote, kao što su aplikacije za pravljenje selfija ili aplikacije koje su dodavale razne filtere fotografijama korisnika.

Međutim, kada su instalirane, aplikacije su zasipale korisnike reklamama, otvarale pregledače zbog reklama i pokušavale da spreče korisnike da ih deinstaliraju sakrivanjem ikona.

Međutim, ove aplikacije nisu bile naročito sofisticirane. Iako su prolazile Googleove početne provere, na kraju su otkrivene i označene kao zlonamerne.

Preuzete 20 miliona puta

White Ops ističe da bi većina ovih aplikacija u proseku “preživela” oko 17 dana pre nego što bi bile uklonjene iz prodavnice.

I pored kratkog životnog veka, većina je postigla solidan uspeh sa prosečno 565.833 instaliranja. Ukupno, do sada su preuzete više od 20 miliona puta.

Kompletan spisak malicioznih aplikacija možete naći OVDE.



Izvor: Informacija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar