15 stvari koje bi trebalo da imate u automobilu, a jedna je POSEBNO korisna za žene

Suvišni predmeti u vašem četvorotočkašu mogu predstavljati opasnost u vožnji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / Christoph Müller

Mnogi vozači u automobilima stalno imaju gomilu nepotrebnih stvari. Zadnja klupa i prtljažnik neretko su zatrpani stvarima za plažu od prošlog leta, dečjim igračkama, zaboravljenim ostacima iz prethodne kupovine, roštiljem i stolicama sa izleta od pre mesec dana, nepotrebnim alatom i običnim smećem.

Osim što vam zauzimaju mesto u kolima, suvišne stvari čine unutrašnjost manje higijenskom i povećavaju potrošnju goriva, pošto je auto zbog njih teži. Ali najgore je što takve stvari predstavljaju veliku opasnost ako se dogodi sudar i one “polete” kroz unutrašnjost auta.

Upravo zbog toga je važno automobil uvek održavati urednim, redovno iz njega izbacivati sve što je nepotrebno i u njemu držati stvari koje vam zaista mogu biti od koristi.

Da smanjite muku

Ovo su neke od najvažnijih stvari koje bi trebalo da imate u vozilu, a koje vam mogu olakšati neželjenu situaciju ako do nje dođe, posebno ako putujete. Naravno, uz njih bi trebalo imati i zakonom propisanu obaveznu opremu, savetuje Oryx.

Kablovi za startovanje

Vaš akumulator može da bude i nov, ali nikada ne znate kada bi se mogao isprazniti, najčešće vašom greškom. Uz kablove, pomoć “druga na drumu” i njegovog auta, brzo i jednostavno ćete upaliti auto. U protivnom ćete morati da se bacite u potragu za kablovima ili da pozovete pomoć na putu.

Uputstva za upotrebu

Uputstvima od automobila nije mesto u fijoci u dnevnoj sobi, već u pregradi za rukavice u autu. U njima ćete pronaći potrebne savete kako da otklonite neke manje probleme na i u autu, šta da radite kada neka lampica zasvetli, kako da promenite točak ili da dospete tečnost za stakla.

Merač pritiska u gumama

Ovaj mali i jeftin alat može biti koristan kad pomislite da neka guma ispušta vazduh. Čak i najnoviji automobili s funkcijom nadzora pritiska u pneumaticima ne mogu biti sigurni da je sve u redu, ili da nije u redu…

Foto / Pixabay / Steve Buissinne

Ojačana lepljiva traka

“Čudotvorna” lepljiva traka toliko je dobra da o njoj postoji i vic – ako nešto ne može da se popraviti trakom, ne može se popravi uopšte! Uz ovu traku lako ćete pričvrstiti otpale ili labave delove posle manje nezgode, obezbediti napuknuto staklo, zakrpiti napuklo crevo, zatvoriti neki otvor od tečnosti kada ste izgubili čep…

Kanister za benzin

Ako ostanete bez goriva, ova posuda vam neće olakšati hodanje do prve benzinske pumpe, ali će barem uštedeti kupovinu nove skupe posude na benzinskoj stanici. Oprez! Nemojte voziti kanister pun benzina u autu. To je opasno i zabranjeno!

Rukavice

Jednostavne radne rukavice pomoći će vam da ne uprljate ruke i smanjiti mogućnost da se povredite dok menjate gumu, proveravate ulje ili bilo šta pod poklopcem motora ili ispod auta.

Aparat za gašenje

Svi automobili koji su registrovani na firmu moraju da ga imaju u obaveznoj opremi automobila. Svi ostali trebalo da ga imaju. Ne treba detaljno objašnjavati zašto, ali svakako može da spase vaš, ili auto nekog drugog vozača.

Baterijska lampa

Baterijska lampa bi trebalo da bude u svakom vozilu. Ako negde zapnete usred noći, bolje je da se poslužite njom nego da trošite bateriju svetlom na telefonu.

Džepni alat

Mali džepni multifunkcionalni alat vas neće izvući iz svih problema, ali bi ponekad mogao zaista da vam koristiti oko popravki manjih kvarova ili oštećenja na četvorotočkašu.

Flaša s vodom

Vrlo je pametno u automobilu uvek imati veliku flašu s vodom. Nikad ne znate kad će vam se auto pokvariti “usred ničega” ili kad ćete zapeti u “gužvi decenije”.

Foto / Unsplash / Jonathan Borba

Ćebe

Ako vas auto izneveri usred noći, čak i u toplom periodu godine, u njemu može vrlo brzo da postane vrlo hladno. Jedno “kompaktno” ćebe ne zauzima mnogo mesta, a može biti vrlo korisno.

Cipele/patike

Posebno dobar savet za žene koje voze u cipelama s visokim potpeticama (iako to nije preporučljivo). U nuždi će vam mnogo prijatnije da hodate dva kilometra u patikama nego na štiklama.

Punjač za telefon

U autu uvek držite 12V/USB punjač za mobilni telefon, pošto uređaj može da vam se isprazni onda kada je to najnezgodnije.

Vlažne maramice i ubrusi

Pomoću njih ćete očistiti nešto što vam se prosulo u automobilu, mrlje od hrane koja vam je ispala, ali i ruke nakon nekog zahvata na autu (promena gume). Poslužiće vam i u mnogim drugim situacijama.

Kišobran

Kompaktni kišobran ne zauzima mnogo mesta, ali će vas spasiti u slučaju iznenadnog letnjeg pljuska.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar