Posle Tesle, još jednog SRPSKOG GENIJA pretvorili u “hrvatskog znanstvenika”: Usledila oštra reakcija

Izvršni odbor SANU naveo je u saopštenju da "već duže vreme s nevericom i ogorčenjem prati svojatanje srpskih naučnika i umetnika"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Twitter printscreen

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je danas da će se obratiti “relevantnim strukturama” povodom zloupotreba kojima je nekadašnji potpredsednik SANU i svetski priznati matematičar Milutin Milanković postao “hrvatski znastvenik”.

Izvršni odbor SANU naveo je u saopštenju da “već duže vreme s nevericom i ogorčenjem prati svojatanje srpskih naučnika i umetnika, zasnovano na zaista neprihvatljivim argumentima”.

“Poslednji u nizu je jedan od najvećih srpskih naučnika, Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsednik SANU, koji je prekomandovan u hrvatskog znastvenika”, stoji u saopštenju.

Milutin Milanković (1879-1958) je rođen u selu Dalj na teritoriji tadašnje Austrogarske, a danas Hrvatske. Bio je matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, fizičar, doktor tehničkih nauka, kao i populizator nauke i fizičar.

M.Milankovic
Foto/Wikipedia

Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa nauci. Prvi doprinos je “Kanon osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema.

Drugi doprinos je teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce, danas poznato kao Milankovićevi ciklusi. Ovo objašnjava pojavu ledenih doba tokom geološke prošlosti Zemlje, kao i klimatske promene na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar