Top zanimljivosti derbija: Ko je prešao iz Zvezde u Partizan i obrnuto, najubedljivije pobede i još…

U susret 200. utakmici između Partizana i Crvene zvezde, za vas smo pripremili mnoštvo interesantnih podataka koje bi trebalo da posluže kao uvertira pred večerašnji susret

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia.rs/Nikola Krstić

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigraće večeras od 20 časova utakmicu u polufinalu Kupa Srbije, a mi smo vam pripremili nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali do sada.

Kada je reč o igraču koji je odigrao najviše utakmica u derbiju, to je svakako Saša Ilić. Čak 31 put nosio je dres crno-belih u sudaru večitih rivala.

Foto/partizan.rs

Najviše golova postigao je takođe nekadašnji fudbaler Partizana, legendarni Marko Valok.

Na snimku su prikazana dva njegova pogotka iz 1949. godine:

Rekordna poseta na tribinama zabeležena je 7. novembra 1976. godine, kada je Zvezda pobedila sa 1:0, a taj duel pratilo je čak oko 108.000 gledalaca (sa plaćenim ulaznicama 90.142).

Najubedljiviju pobedu, ostvario je Partizan u 13. derbiju 6. decembra 1953. godine, kada je slavio sa čak 7:1. Zvezdina najveća pobeda, jeste ona iz novembra ’68. godine – 6:1.

Partizanov trijumf:

Zvezdin:

Zanimljiv je svakako i podatak u vezi sa prvim strelcima za timove. Za Zvezdu, to je učinio Jovan Jezerkić, a za Partizan, legendarni Stjepan Bobek.

Prvi crveni karton u večitim derbijima dobio je Ljuba Spajić, fudbaler Crvene zvezde.

Derbi koji je odigran bez prisustva publike, prvi takav, bio je 1. marta 2008. godine u prvom kolu prolećnog dela prvenstva.

Interesantno je i da Vladimir Dišljenković nikada nije primio gol na večitom derbiju (a branio je na pet utakmica).

Podatak koji će obradovati “delije”, tiče se nekadašnjeg fudbalera Zvezde, Živorada Silvera Jevtića, koji je odigrao 10 derbija i nikada nije izgubio na utakmici.

Sudije iz inostranstva dva puta su bile glavni arbitri na mečevima – 25. avgusta 1957. Crvena zvezda – Partizan 2:2, Italijan Liverani, a 2. marta 1958. Crvena zvezda – Partizan 2:2 Austrijanac Kajner.

Gol-razlika odlučivala je dva puta, budući da su oba tima bila izjednačena po bodovima. To se dogodilo dvaput, u sezonama 1958/59. i 1985/86.

Dragan Stojković nosilac je laskave titule igrača koji je jedini postigao gol iz kornera. 6. septembra 1987, Piksi je matirao udarcem iz ugla golmana Partizana, Branislava Đukanovića.

Podatak koji nerado čitaju pristalice oba tima, vezan je za strelce za oba kluba u derbijima. Na zvaničnim večitim derbijima (prvenstveni i kup susreti) strelci za oba kluba bili su Jovan Jezerkić (tri gola za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan), Branko Zebec (pet golova za Partizan i jedan gol za Crvenu zvezdu) i Milko Đurovski (šest golova za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan).

Foto/Printscreen/YouTube

Golmani koji su jedini u seniorskoj konkurenciji branili i za jedne i za druge su Rade Mojović i Vladimir Stojković.

Podatak koji verovatno većina može naslutiti o kojim se igračima radi, vezan je za strance koji su nastupali za oba tima. To su, naravno, Gabrijel Kleo i Abubakar Oumaru.

Igrač koji je jedini u istoriji osvojio duplu krunu i sa crno-belima i sa crveno-belima, jeste Vladimir Stojković. Sa Crvenom zvezdom to je uradio u sezoni 2005/06, a potom s Partizanom u sezoni 2010/11.

Foto/E-stock.us/Stanislav Nedelja

Da li znate koji treneri su jedini radili u oba kluba?

To su Milovan Ćirić, Aleksandar Tomašević, Gojko Zec i Velibor Vasović, a kao trener golmana, za oba tima radio je Toma Savić.

Kada je reč o inostranim trenerima koji su vodili ekipe u derbijima, Zvezda ih je imala (zasad) za jednog više.

U Crvenoj zvezdi su kao strani treneri radili Valter Zenga (Italija), Zdenjek Zeman (Češka), Čedomir Janevski (Makedonija), Robert Prosinečki (Hrvatska), Rikardo Sa Pinto (Portugal) i Slaviša Stojanović (Slovenija), a na klupi Partizana sedeli su internacionalci Ilješ Špic i Geza Kaločaj (Mađarska), Lotar Mateus i Jirgen Reber (Nemačka), te Avram Grant (Izrael).

Foto/FK Crvena zvezda.rs

I po sledećem podatku beogradski večiti derbi je među vodećim u svetu.

Naime, engleski „Dejli mejl“ rangirao je 2009. godine srpski večiti derbi kao četvrti najznačajniji gradski derbi u svetu fudbala.

Foto/FK Partizan.rs

I za kraj, jedna zanimljivost koja je u tadašnje vreme verovatno predstavljala veliku izdaju: ko je jedini trener koji je prešao direktno iz kluba u klub?

To je bio Milovan Ćirić. On se leta 1954. godine preselio iz Humske u Ljutice Bogdana.

 

Priredio: A. A.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar