Gile: “Električni orgazam” napravljen u kafani a opstaje 40 godina

Frontmen benda se priseća prošlosti i političkih promena koje su uticale i na publiku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Čuveni novotalasni bend “Električni orgazam” slavi 40 godina, a lider grupe Srđan Gojković Gile govorio je Tanjugu o hapšenju u Nišu, socijalističkoj omladini, raspadu SFRJ, železničkoj stanici u Zagrebu… u beogradskoj kafani “Mornar” gde je 13. januara 1980. sa prijateljima oformio sastav koji je obeležio istoriju jugoslovenske rok scene.

“Električni orgazam” se posle 40 godina, 19. marta, vraća u Kombank dvoranu, na mesto u kojem je sve počelo.

Bend su u kafani “Mornar” osnovali Gile, Ljuba i Jovec nakon koncerta grupe “Leb i sol” u tadašnjem Domu sindikata, a sadašnjoj Kombank dvorani:
“Čekali smo konobara koji nije želeo da nas ugosti, pa je Jovec napisao prvu pesmu – ”Konobar nas mrzi”.

 

 

– ”Električni orgazam” je zamišljen kao bend za jedno veče. Imali smo grupu koja se zvala ”Hipnotisano pile” u kojoj sam bio bubnjar, a Jovec gitarista, pa nam je bila potrebna predgrupa za nastup. Došli smo na ideju da zamenimo mesta i izađemo na scenu kao predgrupa to veče, ali publika je otkinula na ”Električni orgazam”, i posle tog koncerta imali smo novi glavni bend – kaže Gile.

U atmosferi proslava Socijalističke omladine SFRJ, angažovani pank-rok bend kao što je bio “Električni orgazam” nije uvek bio dobro primljen.
– Bili smo na promo turneji albuma ”Lišće prekriva Lisabon”, kada je stigao poziv za nastupe na radnim akcijama. Bilo je to dobro za nas, jer smo konačno iskoračili iz velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Zagreb… Bilo je šokantno za nas i za publiku. Niti su omladinci bili spremni za našu muziku i nastup, niti smo mi bili spremni za tu vrstu publike. U Nišu nas je jedan omladinac gađao kamenjem i zemljom i na kraju sam sišao sa pozornice i potukao se s njim. Naša turneja po radnim akcijama završila se mojim hapšenjem u Nišu. Pustili su me nakon pola sata jer je policija utvrdila šta se dešavalo – seća se Gile.

 

 

O famoznoj atmosferi na kućnim žurkama u Beogradu Gile priča da je bila rezultat osvajanja novih kulturnih pravila koja nigde u gradu nisu važila.
– U to vreme bio je samo jedan kafić u gradu. Taj ”Zlatni papagaj” smo doživljavali kao šminkersko i snobovsko mesto u kojem nije bilo mesta za nas. Baš tako smo ga i opisali u pesmi. Sedeli smo u kafanama ”Proleće”, ”Mornar”, u ekspres restoranu ”Zagreb”, i pravili koncerte u dnevnim sobama kuća svojih prjatelja. Dom omladine je bio tada mnogo konzervativnije mesto nego što je to bio SKC. U izdavačkoj kući PGP RTS su nas terali da promenimo ime benda i tekstove pesama ”Krokodili dolaze” i ”Nebo”, pa smo otišli u Zagreb da snimimo album – kazao je Gile.

Građanski rat i raspad, Jugoslavije, kako kaže, bili su najveći izazovi u 40 godina trajanja “Eletričnog orgazma”.
– Bio je to težak period. Vlada Divljan je otišao u Australiju, Koja u London… U Beogradu su ostali ”Ekatarina Velika”, ”Partibrejskersi” i ”Eletrični orgazam – kaže Gile.

 

 

On veruje da u ovom momentu neki klinci na društvenim mrežama ili preko vibera dogovaraju formiranje nekog avangardnog eletro-rok benda u Srbiji.
– Sve se promenilo u ovih 40 godina. Tehnologija i pojava interneta učinila je informacije dostupnim. Teško je nekim mladim ljudima da odaberu pravac jer moraju da budu u okviru nekog žanra, da liče na nekoga da bi snimali – kazao je frontmen “Električnog orgazma”.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar