Dejan Vuk Stanković: “Tvit Vesne Pešić skandalozan! Direktan poziv na atentat”

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je odeljenju za Visoko tehnološki kriminal da istraži sporne navode Vesne Pešić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Tvit sociološkinje Vesne Pešić u kojem poziva na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavlja akt političke neodgovornosti, izjavio je danas analitičar Dejan Vuk Stanković, uz ocenu da je nije dobro što je takva objava došla u trenutku kada su zategnuti odnosi vlasti i dela opozicije oko učešća na izborima.

Stanković je, gostujući na televiziji, ocenio da je poruka Vesne Pešić skandalozna u moralnom i političkom smislu, i da promoviše političko nasilje.

Prema njegovim rečima, u tom tvitu nema nikakve metafore, već je poruka direktna i nedvosmislena, a problematično je što, kako kaže, dolazi od osobe koja je javni i naučni angažman posvetila borbi za demokratiju, ljudska prava i demokratiju.

”Demokratija teško da može da bude odbranjena ovakvim stavom, a ideja o jednakim ljudskim pravima i toleranicji se ne utemeljuje ovakvim političkim porukama, koje u ovim okolnostima mogu da deluju izrazito opasno jer može da se pojavi kandidat za srpsku verziju Harvija Osvalda, koji je izvršio atentat na (Džona) Kenedija, ili za repliku Zvezdana Jovanovića ili (Milorada Ulemeka) Legije”, rekao je Stanković.

Vulin: Poziv na ubistvo stvara atmosferu nasilja i mržnje

Dodao je da se u tvitu Pešićeve ne pominje ideja da treba afirmisati bojkot nego se pravi lažna analogija s Putinom i govori o direktnoj primeni nasilja.

Na pitanje kako je došlo do takve političke komunikacije u javnom prostoru, Stanković je naveo da društvene mreže jednim delom oslobađaju kod ljudi pomalo bizarne i agresivne sklonosti.

On smatra da je Pešićeva mnogo rekla time što je obrisala tvit, ali to što ga je, kako kaže, uklonila, ne znači da se kaje, već da je shvatila da postoje štetne posledice te poruke.

Đurić: ”Obećavajući Vučiću ‘cev u glavu’, Vesna Pešić dokazala da je politički ekstremista”

”Da je zaista htela da povuče tu preteću poruku, javno bi izjavila, pošto se izjašnjava više od 40 godina o svemu i svačemu, da je u afektu ili kada nije bila pribrana ušla u vode najvećeg političkog ekstremizma”, rekao je Stanković koji podseća da je Pešićeva deo karijere provela u diplomatskoj službi ”u kojoj se meri svaka reč”.

Stanković ocenjuje opasnim što je deo kritičke javnosti u Srbiji ušao u sferu verbalnog političkog ekstremizma i istakao da sve može da se reši u racionalnom dijalogu.

Napominje da Vučić nije samo lider jedne stranke, već da je po ustavu i zakonu demokratski izabran i da je simbol državnog i političkog jedinstva.

Gojković osudila pretnje Vesne Pešić: Poziv na ubistvo – krivično delo

”Ovo je napad i na državu i institucije i zato je krajnje vreme da se u društvu otvori trezvena rasprava o tome gde su granice slobode izražavanja. Tamo gde se promoviše nasilje i ugrožava nečiji fizički integritet, onda je vreme za institucije koje imaju odgovarajuće pravne propise da te stvari isteraju na čistac”, zaključio je Stanković.

Pešićeva je u subotu na Tviteru napisala: “Ako Brnabićka da ostavku da znate – sprema se doživotni Vučić. E nema tu bojkota, samo cev u glavu… “, ali je u međuvremenu obrisala taj tvit u kome je trvrdila da Aleksandar Vučiću hoće da se “proglasi doživotnim predsednikom” i da “Putin baš to radi”.

Stefanović povodom pretnji Pešićeve: Da reaguje tužilaštvo

Tužilaštvo istražuje tvit

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je odeljenju za Visoko tehnološki kriminal da istraži sporne navode Vesne Pešić objavljene na društvenoj mreži Tviter.

“Javni tužilac je naložila da se preduzmu sve mere u skladu sa zakonom. Slede provere da li ima elemenata krivicnog dela za postupak koji bi se vodio po službenoj dužnosti”, rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Irena Bjeloš.

Predmet je formiran u subotu odmah nakon objave tvita, precizirala je Bjeloševa.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar