Stari Grci su za ovu biljku govorili da je PROTIVOTROV: Kako da uzgajate ORIGANO u vašoj bašti?

Ova lekovita začinska biljka uopšte nije zahtevna za održavanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Tom Rabe

Origano je višegodišnja zeljasta biljka, visine do 50 cm. Ima male, guste tamnozelene listiće, jajastog oblika i ljubičasto cvetove.

Zbog toga što ova biljka potiče sa mediteranskog podneblja, origanu je potrebno dosta sunčeve svetlosti i uzgaja se u rastresitom i suvljem zemljištu.

Ova biljka nije preterano zahtevna što se tiče zalivanja. Samo kada je zemljište potpuno suvo na dodir, treba ga zaliti.

Foto/Pixabay.com/Kathas Fotos

Ukoliko se sadi na otvorenom preporučuje se prolećno vreme. Potrebno je  skraćivati vrhove za  5-7 cm, kada biljka dostigne visinu oko 15 cm, kako bi se pospešilo bujanje i bočnih grančica. Cveta od jula do avgusta.

Origano sadrži vitamine A i C, gvožđe, molibden, selen i kalcijum.

Stari Grci su verovali da origano može da se koristi i kao protivotrov. Koristili su ga za lečenje iritacije kože i infekcije. Takođe su verovali da krave koje pasu na poljima origana imaju ukusnije meso, a i uzimali su origano pre spavanja da bi sanjali voljenu osobu, piše Vrtlarica.

Foto/Pixabay.com/Redbud Patriot

Prelep je dekor i u vrtu kao baštenska biljka, jer privlači leptire i pčele. Origano u sebi sadrži prirodne insekticide, pa nema potrebe za zaštitom od štetočina.

Kao začinska biljka origano se koristi u kulinarstvu svež i osušen. Svež se dodaje u salate, jelima od mesa, divljači i ribe.

Najbolje se slaže sa ostalim začinskim biljakama: timijanom, bosiljkom, peršunom…

Iz zelene u ružičastu: Da li znate koja BILJKA može da MENJA svoju BOJU? (FOTO)

Želite da privučete ljubav, sreću i uspeh? Odmah nabavite ove 3 biljke



Izvor: Objektiv.rs, cvetnabasta.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar