Šef NATO kancelarije: Dogovoren program saradnje sa Srbijom za sledeće dve godine

Tomazo Vitale ukazao da NATO već ima dobro razvijenu saradnju i partnerstva sa mnogim zemljama, medu kojima su one koje ne žele da postanu clanice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Brisel, Nato, zastave
Foto/Printscreen/You Tube

Novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Tomazo Vitale izjavio je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

Vitale je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa poručio da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, slobodna da bira svoje bezbednosne aranžmane.

On je ukazao da je Alijansa oduvek bila jasna i dosledna po tom pitanju, ali da taj princip nije sprecio saradnju, niti bi trebalo ocekivati da će se to promeniti.

Vitale je ukazao da NATO već ima dobro razvijenu saradnju i partnerstva sa mnogim zemljama, medu kojima su one koje ne žele da postanu clanice NATO-a, kao što su Austrija, Irska, Finska i Svajcarska.

On je istakao da je svestan da je NATO i dalje kontroverzna tema u Srbiji i da su sećanja na 1999. godinu i dalje bolna mnogima.

“Kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda. Njen cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu i da se zaustavi humanitarna katastrofa koja se odvijala na Kosovu”, rekao je Vitale.

On je ukazao da prošlost ne sme da se zaboravi, ali da može da se ide napred i to je ono što NATO i Srbija rade kroz ovo partnerstvo.

Vitale je rekao da su krajem 2019. Srbija i NATO obnovili Individualni akcioni plan partnerstva u okviru Partnerstva za mir, programa NATO-a kome je Srbija pristupila 2006. godine i ocenio da je to veliki korak napred.

“Sada imamo dogovoren program saradnje za sledeće dve godine”, istakao je Vitale. On je dodao da j taj dokument na vebsajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i da se u njemu nalazi preko 200 aktivnosti koje će NATO i Srbija raditi zajedno.

Šef NATO kancelarije u Beogradu ukazao je da Srbija i Alijansa već imaju plodnu, praktičnu i obostrano korisnu saradnju.

On je kao primere te saradnje naveo da NATO i Srbija rade zajedno kako bi bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara i da NATO pomaže Srbiji na jačanju kapaciteta njenih bezbednosnih snaga i institucija i obučava srpske vojnike za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Vitale je naveo da je u prethodnih 20 godina NATO uložio milione evra kako bi pomogao Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije. Pored toga, Srbija i NATO su zajedno obučavali iračke vojne lekare, a sa Srbijom postoji i dugoročna saradnja u oblasti nauke kroz NATO program „Nauka za mir i bezbednost“.

Od 2006. Srbija je učestvovala u preko 30 projekata u okviru tog programa, a među njima su projekti u polju energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskih/bioloških/radioloških/nuklearnih sredstava, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i sigurnosti ljudi, naveo je Vitale.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar