Ne dajte poslu da vas savlada: Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje vreme za pauzu

Organizujte svoje vreme tokom radnog dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/lukasbieri

Da li vam je poznat scenario – đođete na posao, skuvate kaficu, pa proveravate mejlove i radite na svom dnevnom planu poslovnih obaveza, a onda oko 13, 14 h napravite pauzu da nešto pojedete i okrepite se? Najnovija istraživanja otkrivaju da pravite elementarnu grešku kad je odlazak na pauze u pitanju.

Kada je najbolje vreme za pauzu?

Profesorke Emili Hanter i Sindi Vu sa Univerziteta Bejlor istraživale su koje je doba dana najbolje za pauzu na poslu i otkrile su da rani popodnevni sati nisu idealni za pauzu, već da predah od obaveza treba da napravite sredinom jutra.

One su dokazale da odmor u ovo doba dana najbolje popravlja energiju, koncentraciju i motivaciju. Takođe je otkriveno da pauze koje pravite kasnije u toku dana imaju mnogo manji efekat.

Kada konačno napravite pauzu, imajte na umu da ne bi trebalo da radite bilo šta što je povezano s poslom, već da to vreme iskoristite da predahnete i povratite energiju. Vi birate šta ćete raditi za vreme pauze. Možete da obavljate i lakše poslovne obaveze sve dok ne postanu opterećenje.

Foto/Pixabay.com/Engin_Akyurt

Više kraćih pauza umesto jedne dugačke

Ako primetite da vam više odgovaraju učestalije kraće pauze umesto jedne duge pauze, odlučite se za ovaj vid odmora.

U jednom istraživanju, obavljeno je ispitivanje u kojem je učestvovalo 95 zaposlenih između 22 i 67 godina tokom jedne radne nedelje.

Svaka osoba je morala da zabeleži svaku pauzu koju je uzeo tokom radnog vremena. Rezultati su pokazali da su zaposleni iskoristili 959 pauza, odnosno u proseku dve po osobi.

Takođe, ispitivanje je pokazalo da su ljudi koji su uzimali više pauza, imali manje problema sa tegobama kao što su glavobolje, poremećen vid i bolovi u leđima.

Foto/Pixabay.com/Engin_Akyurt


Izvor: Objektiv.rs, Menshealth.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar