Lepotan bez krova rođen je pre 55 godina u Nemačkoj, a ime je dobio po slavnoj auto-trci (VIDEO)

Porsche 911 Targa prvi put je ugledao svetlost dana na Sajmu automobila u Frankfurtu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Unsplash / Alwin Kroon

Najnoviji Porsche 911 Targa, predstavljen pre desetak dana, nastavak je jedne od najzanimljivijih verzija automobila s otvorenim krovom ikada napravljenim.

To je deo uspešne priče duge punih 55 godina, koja je započela na Salonu automobila u Frankfurtu davne 1965, kada je prvi Porsche 911 Targa ugledao svetlost dana.

Ideja za stvaranje automobila s delimično otvorenim krovom rodila se sredinom šezdesetih godina prošlog veka, kao odgovor na pitanje, koje se tada postavljalo u Americi, kako povećati bezbednost vožnje sve popularnijih kabrioleta.

Nova stranica istorije

Slavni proizvođač iz Štutgarta je pronašao odgovor tako što je jednostavno u svoj “civilni” automobil preneo rešenje dobro poznato iz sveta auto-trka – u automobil je ugradio rol bar. A onda je takvu konstrukciju “obogatio” mogućnošću skidanja krova i njegovog odlaganja u prtljažnik 911-ice i tako je nastala autentična Porscheova kombinacija kabrioleta i kupea.

Inače, i samo ime – Targa poteklo je iz sveta auto-sporta, odnosno od imena čuvene trka Targa Florio, nekada vožene na Siciliji, u kojoj je Porsche često odnosio pobede.

Ideja je kasnije primijenjena i na nekim drugim automobilima (Porsche 914, Fiat X1/9, Honda CR-X/NSX, BMW Serije 3, Nissan 300ZX, Chevrolet Corvette, Lotus Elise, Tesla Roadster, više modela Ferrarija i Lamborghinija) koja je opstala duže od pet decenija i pre nekoliko dana zablistala novim sjajem.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar