Šareni simbol proleća: LALE su omiljeno cveće mnogih, a nekada su ljudi prodavali KUĆE da bi ih kupili

Lepota njenih cvetova već vekovima oduševljava ceo svet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Capri23auto

Lale su bile i ostale ukras svačijeg doma u ovo aktuelno prolećno vreme i adekvatan poklon za važne momente.

Simbolizuju proleće, a potiču iz porodice ljiljana, a obuhvataju preko stotinu vrsta.

Sade se u jesen, a kada dosegnu svoju punu zrelost, postaju omiljeno cveće u baštama i kao ukras u vazama u brojnim domovima.

Foto/Pixabay.com/Capri23auto

Istorijat i karakteristike

Prirodno stanište lala je u Aziji, južnoj Evropi i severnoj Africi. Ono po čemu su inače neodoljive su cvetovi različitih boja i izuzetno lepog oblika.

Lalu karakteriše veliki spektar boja, pa tako može da bude: bela, crvena, ružičasta, žuta, tamnocrvena, purpurna, crna, ljubičasta, a i nijanse tih boja mogu biti različite na cvetovima lala.

Velika potražnja za lalama počinje u 15. veku u Turskoj, gde je ovaj cvet važio za simbol prestiža i bogatstva, šireći se naposletku čitavom Evropom. U to vreme javlja se veliko interesovanje Evropljana za botaniku i baštovanstvo, piše portal edukacija.rs.

Foto/Pixabay.com/Skitterphoto

“Tulipsko ludilo” u Holandiji

U Holandiju su lale stigle krajem 16. veka sa područja srednje Azije. Vrlo brzo su postale popularne, a ispostaviće se važne i za životnu egzistenciju, ali ne onu ključno materijalnu. Kasnije se razvilo tržište lala, pa su neki prodavali i kuće zbog njih.

Jedna zanimljivost vezana upravo za to, ali i sjajna komparacija za prikazivanje uticaja koje je ovo cveće imalo, je 1635. godina. Tada, dve godine pre nego što je tržište doživelo krah, 40 lukovica lala moglo je da se proda za 100 hiljada guldena, dok je godišnja plata kvalifikovanog radnika iznosila 150 do 300 guldena.

Foto/Pixabay.com/AnNacht_84

Zahvaljujući genetskom inženjeringu, lale postoje u velikom broju najrazličitijih boja, visina i cvetnih oblika, pa zato danas u svetu postoji preko tri hiljade različitih registrovanih sorti lala.

Lale i danas nastavljaju da odišu inspiracijom, luksuzom i elegancijom.

Božićna zvezda može biti i zvezda vaše terase: Ova biljka cveta tokom cele godine

Simbol bezuslovne LJUBAVI: Zašto se za LJILJAN kaže da je RAJSKI CVET?



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar