Simbol bezuslovne LJUBAVI: Zašto se za LJILJAN kaže da je RAJSKI CVET?

Prelepa biljka sa velikim brojem značenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Ljiljan je jedinstveni cvet koji objedinjuje strastveni, gotovo opojni miris i nežnost i nevinost, kojom odiše.

Zbog ovakvih svojih karakteristika, ljiljani su oduvek važili za simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi i upravo zato mnogi preporučuju da često ovu biljku gajite u svom domu.

Pored očigledne lepote kojom zrači gotovo svaki predstavnik ove vrste, u direktnoj su vezi i sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem. Zato i ne čudi što se upravo za ljiljan često koristi i naziv “rajski cvet”.

Danas su ljiljani podjednako zastupljeni u gotovo celom svetu – ima ih i u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Beskrajna dobrota, sreća, besmrtnost i spasenje, sve ovo spada u simboliku ljiljana.

Foto/Pixabay.com

U staroj Grčkoj bio je posvećen Zevsovoj saputnici i vrhovnoj boginji Heri, zaštitnici braka i potomstva.

U Rimu je važio za cvet boginje Venere, koja je, kako legenda kaže, bila toliko opsednuta ljiljanima da im je čak zavidela na lepoti. Zbog toga je, kako u grčkoj, tako i u rimskoj mitologiji, ljiljan važio i za simbol požude odnosno seksualnosti.

Za budiste je ljiljan oduvek predstavljao znak brige, milosti i saosećajnosti, ali i izobilja, plodnosti i bogatstva. Hrišćani širom sveta u ljiljanu (posebno belom) vide bezgrešnost, čistotu, čednost, pa i sliku Device Marije.

Nezaobilazan su cvet na svakoj ceremoniji venčanja, pa se uzimaju i kao simbol braka, ali i partnerstva i svih onih veza koje odolevaju kako iskušenju, tako i vremenu.

Foto/Pixabay.com

Ljiljani se sade na proleće, tako da je ovo pravo vreme da ih zasadite u vašoj bašti. Ne treba ih previše zalivati da lukovice ne bi počele da trule, ali je važno da zemlja uvek bude vlažna.

Beli ljiljani simbolizuju dobrotu i neiskvarenost, crveni ljiljani su znak ljubavi, oduševljenja i pažnje, dok su narandžasti znak sreće i radosti. Ružičasti se vezuju za bogatstvo, prosperitet, mladost i živahnost, dok se takozvani tigrasti ljiljan uzima kao znak ponosa. Najmanje popularna boja je žuta, za koju se veruje da (osim radosti) simboliše i neozbiljnost, bežanje od obaveza, pa čak i ljubomoru.

Bilo koju boju da odaberete nećete pogrešiti i ljiljan će sigurno ulepšati vaš dom.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Cveće koje UVEK uspeva: Ovo su NAJBOLJE biljke za vašu terasu

Naučnici tvrde: Ove kućne BILJKE popravljaju RASPOLOŽENJE!



Izvor: Objektiv.rs, aska.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar