Istina ili laž? Da li su ćelije iz MLEČNIH ZUBA budućnost u lečenju najtežih bolesti?

Iako se smatra da se matične ćelije nalaze samo u koštanoj srži i pupčanoj vrpci, ustanovljeno da mlečni zubi sadrže iste genetske informacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik.com

Ukoliko je i vas ovih dana posetila “Zubić vila”, možda ćete preispitati odluku da ih čuvate na uobičajne načine u kućnim uslovima.

Jedna od aktuelnihijih tema, već neko vreme jeste ona o teoriji da mlečni zubi dece potencijalno mogu spasiti život, kako detetu, tako i celoj porodici zahvaljujući matičnim ćelijama.

Nacionalni institut za javno zdravlje iz Nemačke, ustanovio je da mlečni zubi sedmogodišnjaka i osmogodišnjaka poseduju važne genetske informacije koje bi mogle pomognu u lečenju kako samog deteta tako i njegovih najbližih.

Poslednje tvrdnje su dokazale da mlečni zubi sadrže između 12 i 20 matičnih ćelija koje mogu da pomognu u lečenju raka, dijabetesa ili autoimunih bolesti.

Foto/Freepik

Iako se isprva smatralo da se matične ćelije nalaze samo u koštanoj srži i pupčanoj vrpci, ustanovljeno je da mlečni zubi sadrže iste genetske informacije.

Ali….

Da bi mlečni zubi zaista mogli da posluže za lečenje, pre svega treba da budu potpuno zdravi a potom i čuvani u posebnim uslovima, odloženi u bankama matičnih ćelija a ne ispod jastuka.

Stručnjaci iz ove oblasti su za portal Leapsmag izjavili da je čuvanje u kućnim uslovima potpuna besmislica, jer dečji zubić mora biti sterilisan. Iz njega se moraju izolovati, a potom i umnožiti matične ćelije, a sve to treba uraditi odmah nakon ispadanja. Dodali su i da su dobijene matične ćelije tek tada spremne za proces dubokog zamrzavanja, na minus 218 stepeni.

Foto/Freepik/Prostooleh

Nažalost u Srbiji nijedna banka matičnih ćelija ne čuva mlečne zubiće jer naš zakon nije predvideo tu mogućnost. Zakon koji je na snazi od 2002. dozvoljava samo izvoz krvi iz pupčanika u cilju čuvanja matičnih ćelija ali ne i tkiva.

I pored ogromnog interesovanja, stručnjaci iz banaka matičnih ćelija u Beogradu nažalost, jedino mogu da upute roditelje u okolne zemlje regiona, gde je procedura izdvajanja ćelija iz mlečnih zubića dozvoljena.

Naučnici prognoziraju da će, kada jednom počnu da se koriste, matične ćelije iz zuba prvo biti upotrebljene u stomatologiji za lečenje zuba i vilice, ali i dijabetesa, infarkta miokarda, neurodegenerativnih bolesti, mišićnih i koštano-zglobnih oboljenja.

Polomili ste nokat i razbili rumenilo a čeka vas bitan sastanak? 15 načina da rešite SVE PROBLEME



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar