Preljuba – potraga za onim što se ne dobija kod kuće, ali i pokušaj da se sačuva brak

Paradoksalno je da mnogi varaju upravo da bi sačuvali brak, kaže za Objektiv psihoterapeut Milorad Nedeljković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
partneri
Foto Jonathan Borba/ Unsplash

Da li je normalno da partneri varaju? Zašto? Kako? Pitanja su onih koji su doživeli emotivno neverstvo odnosno koji su iskusili prevaru.

Statistički podaci govore da čak 70% muškaraca vara svoje supruge, dok svaka druga žena nije verna svom bračnom partneru. Sudeći po ovom pokazatelju neverstvo ili prevara, nije retka pojava.

“U svakom, pa i ovom trenutku, neko nekoga vara ili je prevaren, razmišlja o prevari, daje savet nekome ko je u prevari, ili je tajna treća osoba u bračnom trouglu”, kaže za Objektiv Milorad Nedeljković, individualni i porodični psihoterapeut psihološkog savetovališta “Mozaik”.

Koji su okidači neverstva? Šta partnere tera ka prevari?

“Neke ljubavne afere nastaju kao čin otpora, druge su posledica upravo nikakvog otpora. Neko će prekoračiti dozvoljeno samo radi pukog flerta, dok će neko iskoračiti da bi pobegao”, ističe naš sagovornik.

partneri
Foto/Toa Heftiba/Unsplash

Dodaje da neverstvo može biti i posledica gubljenja samopoštovanja i samopouzdanja, kao i simptom ulaska u “krizu srednjeg doba”, kada partner ili partnerka koji su počinili neverstvo preispituju detalje dotadašnjeg života – uključujući posao, karijeru i brak.

“Neke preljube otkrivaju čoveku osećanja koja nikada do tada nije doživeo… Neverstvo je često simptom potisnutih nezadovoljstava, nerešenih konflikata, odsustva komunikacije, pokušaj da izvan veze ili braka u nekom novom ili novoj pronađu ono što ne dobijaju “kod kuće”- strast, razumevanje, nežnost, ljubav… Na pojavu neverstva može da utiče i porodična tradicija, pri čemu se objašnjava da je “neverstvo zapravo naučeno ponašanje, koje nije sankcionisano, već je često ohrabrivano”, naglašava Nedeljković.

partneri
Foto/Clay Banks/ Unsplash

Podaci govore da otkriću neverstva odnosno prevare najčešće prethodi sumnja.

“Poput vrhunskih stručnjaka za nadzor motrimo najsitnije promene na partnerovom licu, reagujemo na miris na njegovoj/njenoj garderobi. Zapažamo i sabiramo i najmanja odstupanja. “Njeni postovi na Instagramu nisu se poklapali sa onim što je govorila o tome kuda ide”. “Bilo mi je sumnjivo što je odjednom počeo da trenira”. “Šta će mu mobilni telefon u kupatilu?” U početku samo u sebi postavljamo pitanja, plašeći da “ne grešimo dušu”, a još više strahujemo da se suočimo sa činjenicom, ako bismo kojim slučajem bili u pravu. Ali, na kraju, želja da saznamo nadvladava strah od suočavanja sa njom”, objašnjava sagovornik Objektiva.

Reakcije partnera na neverstvo odnosno prevaru

Činjenice govore da u trenutku otkrića, svaki partner reaguje snažno, ali različito.

“Spoznaja o preljubi/prevari je razorna. Prvih dana i nedelja, oba partnera su preplavljeni osećanjem ogromnog gubitka i krivice. Prevareni partner može reagovati suzama, umrtvljenošću ili besom. Može imati i fizičke reakcije kao što su mučnina, glavobolja, problem sa spavanjem i ishranom. Sa druge strane kod partnera koji je počinio neverstvo često je prisutno osećanje stida, kajanje za ono što je učinjeno, kao i straha da mu prevareni partner neće oprostiti, precizira naš sagovornik.

partneri
Foto/Tumisu/Pixabay

Podseća da kada se prevara otkrije poverenje nestaje, slabi emotivna i seksualna vezanost partnera.

“Neverica i šok zbog otkrića su univerzalne reakcije na neverstvo. Tuga, depresivno raspoloženje, negativno viđenje sebe i snažan gnev prema partneru koji je počinio neverstvo odnosno prevaru, najčešća su osećanja koja prate krizu”, navodi Nedeljković.

Može li veza da opstane posle preljube odnosno prevare? Ako pitate stručnjake, odgovor je jasan. Da!

“Paradaksalno je da mnogi varaju upravo da bi sačuvali brak. Neverstvo ne znači da su veza ili brak “osuđeni na propast“. Iako je neverstvo jedno od najtežih i najbolnijih iskustava koje nosi ljubavni život, moguće je oporaviti se i razviti odnos sa više poverenja, posvećenosti i ljubavi. Parovi mogu da nauče da uspešno izgrade svoj odnos iz početka i da njihova veza postane još snažnija”, napominje naš sagovornik.

partneri
Foto/Tom The/Unsplash

Oproštaj je proces kroz koji se teško prolazi, kako individualno, tako i zajedno

“Potreban je rad na ličnom i partnerskom razvoju da se jednom izgubljeno poverenje ponovo stekne, zbog čega je potrebno mnogo strpljenja kod oba partnera. Iskrenost i odanost pomažu da se obnovi poverenje u odnos, kao I preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. To ne znači da oba partnera treba da snose jednaku odgovornost za prevaru, nego da prepoznaju faktore koji su uticali na ta događanja kako bi mogli da spreče da se slična stvar ne ponovi u budućnosti”, zaključuje sagovonik Objektiva Milorad Nedeljković, individualni i porodični psihoterapeut psihološkog savetovališta “Mozaik”.

partnerski odnosi
Image by TheDigitalWay from Pixabay

ŠEST je razloga zbog kojih treba da budete BLISKI sa PORODICOM



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar