Položaj u kojem spava vaš pas, otkriva SVE o vašem ljubimcu! (FOTO)

Naučno je dokazano da određeni načini spavanja ukazuju na glavne odlike karaktera pasa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik.com

Koliko ste puta posegnuli za telefonom da ovekovečite svog krznenog drugara u nekoj neodoljivoj pozi? Kladimo se da niste znali da položaj u kome spava može mnogo otkriti o njegovom karakteru, navikama pa čak i o skrivenim zdravstvenim tegobama!

Naučno je dokazano da položaji spavanja potvrđuju određena stanja vašeg psa a ovo su najčešći oblici!

Foto/Freepik.com

Krofna
Da li vaš pas voli da spava sklupčan, podvučenog repa sa šapicama ispod njuške?
Ovakav položaj može da ukazuje da vaš ljubimac pokušava da održi temperaturu tela. Psi najčešće spavaju ovako zimi ili tokom kasne jeseni kada im je hladno i to je zapravo najčešći položaj spavanja životinja u divljini jer na taj način obezbeđuju vitalne organe.
Ali ne brinite, mnogi psi jednostavno vole da spavaju na ovaj način jer im je izuzetno udobno u ovom položaju.

Foto/Freepik.com

Na ledjima
Morate priznati da je ovo jedna od najneodoljivijih poza u kojoj vaš ljubimac odmara.
Ukoliko vidite svog psa na leđima, opuštenih šapa, to govori da je siguran u svoje okruženje i da mu je izuzetno komforno. Otkrivanje stomaka kao najranjivijeg dela tela govori da vam vaš ljubimac veruje i  oseća vaš dom kao svoj.
Ali u isto vreme, ovaj položaj može da ukaže i da je psu vrućina jer je ovo najbrži i najlakši način da reguliše temperaturu tela.

Leđa o leđa
Ako vam vaš pas okreće leđa u snu dok ga mazite ili spava poput sardinica sa drugim psima, postoji jednostavan razlog za to. Tendenciju da vole da se maze dok spavaju vuku još iz vremena dok su bili mali. Ovo se takođe može odnositi i na štence s obzirom da oni nešto teže regulištu temperaturu i održavaju toplotu svog tela.
Ukoliko se vaš pas mazi sa vama tokom sna, znači da vas posmatra kao člana svoje “pseće porodice”, odnosno da vam veruje.

Supermen
Ovo je možda i najsmešniji položaj spavanja koji će vam sigurno izmamiti osmeh na lice. Ukoliko vaš pas spava na stomaku sa udovima potpuno ispravljenim, zbog čega izgleda kao da je glavom i bradom ni manje ni više nego Supermen, bitno je da znate da vašeg ljubimca u ovom položaju možete videti samo kad drema a ne kad spava noću. S obzirom da mu je iz ove pozicije uzetno lako da stane na svoje šape, ova poza implicira da je vaš pas u raspoloženju za igru.

Foto/Freepik.com

Spavanje na boku
Najčeći način sanjarenja pokazuje da je vaš ljubimac opušten, relaksiran, da mu je udobno, odnosno – sve po meri. Ovaj položaj pokazuje privrženenost svom gospodaru i da ima izuzetnu sponu sa njim.

Foto/Freepik.com

Lav poza
U ovom položaju prednje šape su uspružene i napete što sprečava psa da padne u dubok san. Ovo pomaže psu da se oslobodi stresa kako bi mu bilo komfornije.
Najčešće su u ovom položaju kad imaju višak energije koji ne znaju kako da akumuliraju, te su u svakom trenu spremni za šetnju ili igru, odnosno nisu previše pospani.
Ovakvo držanje može i da znači da su u iščekivanju određene situacije i spremni za napad, odsnosno, odbranu gospodara.

Foto/Freepik.com

Leže na vašim stvarima
Ukoliko vidite svog psa da leži na vašim stvarima, to može da znači samo jedno – da vas izuzetno voli. Vaša odeća ima određen miris a vaši psi i na taj način pokazuju koliko žele da vam budu blizu.

Kruženje i kopanje

Psi imaju tendenciju da kruže nekoliko puta pre nego što legnu. Psi koji su napolju, neretko pokušavaju da utabaju travu ili zemlju kako bi im bilo udobnije i mekše za spavanje. Ali takođe mogu kopati kako bi obezbedili da im bude toplije. Iako je glavni razlog udobnost, ovakvo ponašanje, ukoliko se često ponavlja, može biti znak da trpe bol, imaju problem sa artritisom ili nekim neurološkim problemom. Ukoliko primetite prekomerno kruženje, najbolje je da se obratite veterinaru za dalje savete.

Foto/Freepik.com

Psi u proseku spavaju mnogo više nego ljudi. Najčešće im je, u zavisnosti od veličine i godina,  potrebno od 12 do 14 sati sna.
Naposletku, najbitnije je da pratite navike vašeg ljubimca. Ako primetite bilo kakvu promenu to može značiti puno stvari, od problema sa ishranom pa do poremećaja rada štitne žlezde.

Brinite o svom LJUBIMCU: 6 načina da vaš pas OSTANE ZDRAV

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar