Kada rendgen i snimanja postaju opasni? Bez ovog dokumenta nećete moći na skener

Planira se uvođenje radioloških kartona, potvrđeno je za Objektiv

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Bokskapet

Pregled rendgenom ili skenerom više od deset puta tokom života povećava rizik od raka, zbog čega se u Srbiji planira uvođenje takozvanih radioloških kartona za sve koji se pregledaju ovim aparatima, potvrđeno je za Objektiv iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Najštetniji CT i rendgen

Ideja da pacijenti koji rade preglede rendgenom i skenerom budu dokumentovani nije nova i takav pravilnik već postoji, ali je potrebna njegova primena. Sa novim digitalnim tehnologijama, kao što su smart kartice ili elektronski zdravstveni kartoni, ovi podaci će se najverovatnije generisati automatski.

Još se ne zna kada će tačno nova dokumentacija sa merama zračenja biti uvedena, ali će odmah smanjiti rizik od svih vrsta karcinoma, kažu iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost.

Prema rečima stručnjaka iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, potencijalno najštetnije zračenje emituju rendgen i CT skener, dok magnetna rezonanca i ultrazvuk ne proizvode ovu vrstu problema.

Radiološki pasoš

Osim radiološkog kartona, planira se uvođenje radiološkog pasoša, koji bi bio namenjen evidentiranju izlaganja zračenju kod profesionalno izloženih radnika i vezan je za njihov posao. Svaki izloženi radnik imao bi svoj radiološki pasoš, koji bi popunjavalo odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

E-Stock

Desetak pregleda povećava rizik

Profesor Olivera Cirej Bjelac, naučni savetnik iz Instituta za nuklearne nauke Vinča kaže za Objektiv da je važno da lekar dobro “izmeri” da li je korist da se neka dijagnoza uspostavi ovim aparatima veća od rizika.

“Koliko će zračenje da bude rizično, zavisi od kvaliteta aparata koji se koristi, načina korišćenja i dela tela koji se snima. Ono što se zna jeste da se rizik povećava kada se obavi desetak CT pregleda “, kaže profesor Olivera Cirej Bjelac.

Rizik najveći za decu i trudnice

Ljudi koji imaju hroničnu bolest ili im je potrebno dugotrajno lečenje, moraju da obave preglede skenerom i rendgenom kada je to neophodno.

“Podatak o broju obavljenih pregleda može da bude signal lekaru da odabere manje rizičnu opciju, kako pacijent ne bi bio dodatno ozračen bez potrebe”, kaže profesor Olivera Cirej Bjelac.” Rizik je najveći za trudnice, žene koje nisu rađale i decu”.

Povrede kože zbog x zračenja

Osim što povećava rizik od karcinoma, drugi najčešći zdravstveni problem koji ovakva vrsta aparata može da izazove jesu povrede kože koje se dešavaju kod intervencija kod kojih se osobe izlažu snopu x zračenja. Iako se retko dešavaju, na njih treba  obratiti pažnju, kaže naša sagovornica.

 

Autor: Aleksandra Vasić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. U Srbiji ne postoji protokol za zaštitu štitaste žlezde zbog primene kontrasta kod snimanja skenerom! Moja lekarka u Austriji nazvala je to varvarstvom.

    Odgovori

Ostavite komentar