Milan Marić za Objektiv: “Tokom karantina kultura je rekla svoje!”

Glumca ćemo uskoro imati priliku da gledamo na Tašmajdanu u predstavi "Lorencačo"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/E-stock/Dašan Milenković

Predstava “Lorencačo”, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju glumaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta biće izvedena u okviru letnje scene stadiona Tašmajdan. Publika će ovaj popularni komad imati prilike da pogleda 5. i 6. jula. Reč je o jednom od najpoznatijih francuskih komada, koji mnogi kritičari nazivaju “Francuskim Hamletom”. O ovoj neobičnoj, ali odličnoj predstavi smo popričali sa glumcem Milanom Miarićom, koji tumači lik Aleksandra di Medičija.

“Zaista je bilo lepo i uzbudljivo iskustvo pripremati “Lorencača”, to je generacijska predstava. Bio je iscrpan i naporan posao odlučiti šta treba da se izbaci, a šta prikaže iz originalnog komada, ali i kako odigrati ove uloge. Međutim, cela glumačka ekipa je jednostavno kliknula i bilo je zadovoljstvo raditi sa takvim profesionalcima”, rekao je Milan Marić za Objektiv.

Dodao je da je tekst divan, ali da je bio pravi izazov postaviti ga na scenu.

“Delo je literarnog i filozofskog karaktera, naš najveći izazov je bio da to izgleda prirodno na sceni, a da uz to i ispoštujemo izvorni tekst. Na samom početku knjige je upravo naznačeno da ovo delo nije za pozorište, ali sada smo vrlo zadovoljni njegovim uspehom. Zanimljivo je da je De Mise odlučio da ne želi da piše komada za pozorište posle loših kritika. Međutim, onda je čuo priču svoje verenice koja mu se učinila veoma zanimljivom. Od toga je nastao “Lorencačo”. Kada ga je je verenica pitala kako je tako promenio mišljenje i ipak napisao predstavu, on je samo rekao “lako- rešio sam se glumaca”, dodao je Marić.

Glumac je podelio i da mu je zanimljiva ideja što će se predstave ovog leta igrati na Tašmajdanu.

“Lepo je što ćemo ovog leta uživati u pozorištu. Taj teatar na otvorenom me podeseća na sam početke dramske umetnosti. Tokom karantina smo shvatili koliko je umetnost bitna za sve nas. Svi smo nešto gledali, neko filmove , neko predstave, čitali ili virtuelno obilazili galerije. Veliki broj ljudi je našao utočište u različitim formama umetnosti. Kultura je rekla svoje!”, zaključio je Marić.

Komad “Lorencačo” Alfreda de Misea zasnovan je na istorijskom događaju ubistva firentinskog vojvode Aleksandra di Medičija od strane njegovog rođaka Lorenca 1537. godine. Na sceni “Tašmajdan” će pored Milana Marića sjajne uloge izvesti članovi Jugoslovenskog dramskog pozorišta: Marko Janketić (Lorencačo), Miodrag Dragičević, Branislav Lečić, Sloboda Mićalović, kao i Milena Vasić, Petar Benčina i Joakim Tasić.

Autorka: Nevena Tomašević



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar