Spremite auto za leto: Koliko košta SERVIS KLIME i zašto je važan

Neredovnim održavanjem rizikujete zdravlje zbog nataloženih bakterija i gljivica u ventilacionom sistemu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / RossHelen editorial / Alamy / Profimedia

Sada je pravo vreme da se posvetite klima-uređaju u svom automobilu, kako bi tokom leta i vrelih dana mogli da uživate u vožnji, bez bojazni od kvara ili bakterija i gljivica koje se mogu namnožiti na isparivaču i raspršiti u kabini.

Stručnjaci upozoravaju da se na taj način kod vozača i putnika mogu razviti alergije i izazvati različite reakcije, poput kašlja, a u vreme epidemije koronavirusa svakako da ne treba dodatno rizikovati svoje zdravlje.

Trebalo bi napomenuti i da vozači umeju da reaguju nervozno i prave greške u saobraćaju, kada im je temperatura u kabini u crvenom! Ako se spremate na put, a u kolima imate i decu, nemojte odlagati servis klime.

Servisiranje i dezinfekcija

Veliki broj vozača ne obavlja redovno servisiranje i dezinfekciju, pa se dešava da im klima-uređaj, usled svakodnevnog korišćenja i zapostavljanja, otkaže usred leta. Kako se to ne bi dogodilo, potrudite se da servis obavite barem svake druge godine (poželjno je jednom godišnje izvršiti proveru).

Dezinfekciju klime poželjno je raditi dva puta u toku godine, najbolje u proleće (pre početka tropskih temperatura) i pre početka zime.

U redovan servis spada čišćenje ventilacionih kanala, pri čemu se koristi posebna mašina koja izvlači preostali rashladni gas i ulje. Zatim se izvlači vlaga i proverava nepropustljivost sistema. Mašina vraća i dodaje samo onoliko gasa i ulja koliko je fabrički propisano za određeni tip vozila, što je veoma važno za ispravan rad.

Foto / hirun laowisit / Panthermedia / Profimedia

Uz to, mora se obaviti i dezinfekcija ventilacionih kanala kako bi se eliminisali neugodni mirisi i gljivice, koje su se nataložile na i oko isparivača. Važno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača i zamena unutrašnjeg filtera, piše portal Dmotion.rs.

Kompletan servis klime nije jeftin. Cene se kreću od 3.600 do 5.000 dinara. U servisima možete proveriti, i po potrebi dopuniti, rashladni gas (freon), što košta od 1.500 dinara pa naviše.

Sprejevi za prvu pomoć

Neke od navedenih problema možete i sami rešiti, bez odlaska kod majstora, a to se najviše odnosi na neprijatne mirise iz klime. To što smrdi su gljivice, bakterije i nečistoće nataložene u sistemu, a koje se raspršuju po kabini i direktno napadaju vaše respiratorne organe, oči i izazivaju alergije.

Prva pomoć mogu biti sprejevi za čišćenje i dezinfekciju koji se kupuju u prodavnica auto-opreme. Zavisno od proizvođača, razlikuje se i način primene, pa je čitanje i praćenje uputstva obavezno.

Foto / Denis Rozhnovsky / Alamy / Profimedia

Neki od njih se pomoću posebne cevčice ubrizgaju direktno u ventilacioni otvor, dok je druge potrebno postaviti u kabinu, otvoriti i uključiti cirkulaciju vazduha, piše portal Mojauto.rs.

Cene pomenutih sredstava kreću se od 500 dinara, pa naviše.

Produžite klimi život

Stručnjaci savetuju vozačima da klima-uređaje uključuju tokom cele godine, nekoliko puta sedmično, bar na dva do tri minuta, kako bi joj produžili vek trajanja.

Obavezno isključite klimu nekoliko minuta pre dolaska na odredište (kako bi se sistem osušio i smanjila mogućnost nastanka gljivica i neprijatnih mirisa). Na taj način, značajno produžavate život kompresoru i sprečavate gubitak gasa i ulja, odnosno, fluidne smese.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar