Šta je vertikalna dijeta (i da li je zdrava)?

Otkrijte tajnu "Planine" iz "Igre prestola"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Posle keto dijete, mesožderske dijete, pegan dijete, u modu je ušla i vertikalna dijeta, za kojom su naročito poludeli bodibilderi, sportisti i krosfiteri, a možd najpoznatiji fan je Haftor Bjernson zvani “Planina” iz serije “Igra prestola”.

Šta je zapravo vertikalna dijeta?

– Vertikalna dijeta je nutritivni okvir zasnovan na učinku. Utemeljena je na visoko bioraspoloživim mikronutrijenatima koji podržavaju strukturu lako svarljivih makrohranjivih sastojaka, koji se mogu posebno prilagoditi potrebama vašeg tela – kaže osnivač ovog  načina ishrane, bodibuilder Stan Eferding.

Nikad lakše do prelepih i lepršavih LOKNI: 6 savršenih YouTube tutorijala (VIDEO)

Čekaj, šta!?

Da, zvuči zbunjujuće. Ali u osnovi, dijeta se svodi na to da jedete ograničen broj namirnica koje su hranljive i lako  svarljive, kako biste ojačali i i mogli da vežbate još napornije. Dok dijeta govori o makronutrijentima (proteinima, ugljenim hidratima i mastima), fokus je više na mikronutrijentima (to su vitamini, minerali i antioksidanti).

A zašto je poznata kao vertikalna dijeta?

Zamislite obrnuto slovo  T. Na dnu (temelj) imate hranjive sastojke – mleko (za one koji ga podnose), povrće poput spanaća i šargarepe, jaja, losos i krompir. Ali ono što treba primetiti jeste da ove namirnice nisu uključene u ishranu da bi dopunile kalorije, već ih treba jesti u malim količinama, jer sadrže hranljive sastojake. Umesto toga, glavni izvor kalorija dolazi iz vertikalnog dela T-oblika – posebno od crvenog mesa (po mogućnosti odrezak, ali i jagnjetina, bizon i divljač) i belog pirinča. To znači da povećavate količinu pirinča (“vertikalno”) kako dani prolaze.

5 LOŠIH NAVIKA u ishrani koje mogu da vam UNIŠTE IMUNITET

Znači, mogu da jedem mesa koliko želim?

Ne baš. Ne radi se o “velikim količinama“, kaže Eferding, već „zadovoljavanju vaših proteinskih poteba biftekom umesto piletinom i ribom“, za koje tvrdi da nisu preterano hranljive. Na meniju su takođe i: pšenica, inegralni pirinač, pasulj i povrće poput karfiola i špargli.

Da li je ova dijeta zdrava?

Ishrana se zasniva na namirnicama bogatim hranljivim materijama i ne eliminiše nijednu veću grupu proizvoda. Eferding takođe tvrdi da ona nije „ograničenje ili gladovanje“, što je uvek dobro. Ali detalji ishrane su malo nejasni (što znači da morate da kupite program od 100 USD da biste tačno videli šta se nalazi na meniju), a prema Kristin Kirkpatrik, dijetetičaru i savetnici sajta Lose It!, ova dijeta je previše ograničena.

– Vertikalna dijeta izgleda kao da sadrži visoku količinu proteina i povrća, ali je zapravo veoma restriktivna kada su u pitanju namirnice bogate hranljivim materijama i vlaknima, poput integralnog pirinča, pasulja i zeljastog povrća – kaže ona.

Akupresurom protiv BOLOVA: Važno je da PRITISNETE pravu TAČKU

Još jedna prevara?

Iako se ovaj plan može prilagoditi za povremene postove i sledbenike Paleo dijete, on definitivno nije prilagođen vegetarijancima ili veganima. Naše mišljenje: Manite se  vertikalne dijete i pridržavajte se onih lakše održivih planova ishrane, kao što su mediteranske ili protivupalna ishrana. Ipak, život je prekratak da ne bismo popili čašu vina i pojeli malo čokolade, zar ne?

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Greške koje vas koštaju preukusnih poslastica: Promenite svoje navike u kuhinji (FOTO)

Možete da ih spremite za samo 5 minuta: Mini palačinke su zaludele svet (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar