Bitka je počela, milijarde su u igri: Upoznajte gigante koji se otimaju za parče svemira (VIDEO)

Infrastruktura i sateliti nedavno bankrotirane kompanije OneWeb našli su se na licitaciji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Online trgovinski gigant Amazon jedan je od velikih igrača, koji se navodno interesuje za sredstva i infrastrukturu nedavno bankrotirane kompanije OneWeb.

Najveća konkurencija Džefu Bezosu jesu dve kineske organizacije koje podržava tamošnja vlada, zatim francuski Eutelsat i privatna kompanije sa sedištem u Njujorku, Cerberus Capital Management, prenosi portal GeekWire, pozivajući se na Space intel report.

Ranije je bilo nagoveštaja da se i kompanija SpaceX, vlasnika Ilona Maska, interesovala za OneWeb, ali je on to demantovao na Twitteru.

Svemirska trka

Ako niste upoznati o čemu se radi, možemo reći da je na delu “bitka” za prevlast u kosmičkom prostoru.

OneWeb je ranije lansirao 74 satelita, tokom priprema za veliki projekat uspostavljanja super-brze internet mreže koja bi startovala na Arktiku, a potom “zaokružila” čitavu planetu. U martu mesecu, međutim, kompanije je objavila bankrot u nedostatku sredstava za dalji rad, prouzrokovan pandemijom koronavirusa.

Tako se važna infrastruktura našla na licitaciji, a veliki igrači ne žele da propuste priliku i uđu u trku “osvajanja” svemira, koju trenutno vodi projekat Starlink, pomenutog Ilona Maska.

Pixabay

Veliki interesi u igri

Amazon ima svoje planove za uspostavljanje broadband internet mreže, koja predviđa 3.236 satelita u zemljinoj orbiti, a projekat nosi naziv “Kuiper”. Kompanije još nema potrebne dozvole, niti plan za lansiranje satelita i njihovo održavanje.

Evropski i kineski predstavnici svakako bi imali kako geopolitičke, tako i velike komercijalne interese u preuzimanju OneWeb infrastrukture.

Na kraju, privatna kompanija Cerberus Capital Management, čiji je koosnivač i izvršni direktor milijarder Stiv Fajnberg, blizak američkom predsedniku Donaldu Trampu, fokusira se na investiranje, a svakako da interesovanje Kineza služi kao podsticaj da se umešaju u trku, piše GeekWire.

Nećemo još dugo čekati na epilog ove uzbudljive priče. Ponude zainteresovanih strana primaju se do 26. juna, a licitacija je zakazana za 2. jul u Njujorku.

Ukoliko želite da saznate kako funkcioniše OneWeb sistem satelita, pogledajte sledeći video:

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar