Najbolji saveti kako da jaje tokom kuvanja nikad ne pukne

Za najbolje rezultate birajte jaja sa svetlom ljuskom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/NickyPe

Pitate se kako skuvati jaja da ne puknu prilikom kuvanja za Uskrs? Niste jedini! Mnogima se desilo da im tokom kuvanja jaja za farbanje neka od njih puknu, što pokvari i izgled i krajnji rezultat.

Dobre vesti su – postoji nekoliko jednostavnih, ali vrlo efikasnih trikova koje iskusne domaćice koriste svake godine kako bi jaja ostala cela i spremna za farbanje.

1. Izvadite jaja iz frižidera na vreme

Najčešća greška jeste stavljanje hladnih jaja u vrelu vodu. Zbog naglog prelaska iz hladnog u toplo, ljuska često puca. Da biste to izbegli, izvadite jaja iz frižidera barem sat vremena pre kuvanja, kako bi postigla sobnu temperaturu.

2. Spuštajte jaja pažljivo

Ako ste se ikada pitali kako skuvati jaje da ne pukne već na početku, odgovor je jednostavan – koristite kašiku. Lagano spustite svako jaje u šerpu da ne bi udarilo o dno.

3. Dodajte so ili sirće u vodu

Jedan od najstarijih saveta je da u vodu dodate kašičicu soli ili malo sirćeta. Ako se ljuska ipak ošteti, ovi sastojci će pomoći da belance ostane unutar jajeta.

4. Kuvajte na srednjoj temperaturi

Nemojte kuvati jaja na jakoj vatri – prevelika temperatura stvara pritisak i lako dovodi do pucanja. Nakon što voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte ih lagano 10 do 12 minuta.

5. Ne pretrpavajte šerpu

Ostavite dovoljno prostora između jaja. Ako su nagurana, lakše će doći do sudaranja i pucanja tokom kuvanja.

6. Hlađenje odmah posle kuvanja

Čim su jaja skuvana, prebacite ih u činiju sa hladnom vodom ili dodajte kockice leda. Ovaj postupak ne samo da učvršćuje ljusku već i omogućava bolji prijem boje prilikom farbanja.

Kako izabrati jaja za farbanje?

Za najbolje rezultate birajte jaja sa svetlom ljuskom – boje će biti ujednačenije i intenzivnije. Tamnija ljuska može promeniti ton boje i dati nepredvidiv rezultat.

Ako ste se do sada pitali kako skuvati jaja da ne puknu, ovi jednostavni saveti mogu napraviti veliku razliku. Uz malo pripreme i pažnje, vaša uskršnja jaja biće savršeno skuvana, bez naprsnuća, spremna za farbanje i ukrašavanje.

Izvor: Zadovoljna

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!