Da li je bezbedno jesti hranu koja padne na pod? Zvuči bljak, ali…

Mikrobiolog iz Čikaga odlučio je da testira pravilo pet sekundi i proceni da li je zaista bezbedno pojesti hranu koja je pala na pod

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
pixabay/Sponchia

Komad hleba vam je pao na pod, pa ste ga brzo podigli da ne bi isteklo pet sekundi.

Zvuči poznato? Govorimo u čuvenom “pravilu” koje se prenosi sa koleno na koleno, a temelji na opštem verovanju da period od pet sekundi “nije dovoljan da prljavština pređe na hranu”.

Testiranje čistoće

Mikrobiolog iz Čikaga odlučio je da testira pravilo pet sekundi i proceni da li je zaista bezbedno pojesti hranu koja je pala na pod.

“Mislim da je zabavno da ljudi saznaju sve male gadosti o kojima ne razmišljaju svaki dan”, rekao je Nikolas Ajčer, viši analitičar kontrole kvaliteta.

On je vrlo aktivan na TikToku, gde ga prati 450.000 ljudi, a postavlja snimke testiranja čistoće stvari koje svakodnevno koristimo, poput četkice za zube.

 

Dokazi o “mikrobnom rastu”

Za najnoviji (higijenski) eksperiment, uzeo je nekoliko posuda i obeležio ih sa različitim vremenskim ograničenjima – od nula sekundi do jednog minuta.

Zatim se u svaku stavio “uprljani” uzorak i kasnije ga testirao na bakterije, prenosi New York Post.

Kako se ispostavilo, svaki od uzoraka je imao dokaze o “mikrobnom rastu”, što pokazuje da hrana nije bezbedna za jelo, bez obzira koliko sekundi provede na podu.
“Izgleda da je i nula sekundi predugo”, izjavio je.

Pravilo pet sekundi ne vredi

Zanimljivo da je uzorak ostavljen u posudi jedan minut imao isti “mikrobni rast”, kao i uzorak od pet sekundi!

Gledaoci su bili zapanjeni rezultatima, a jedan je napisao: “Nikad više ne jedem hranu sa poda”.

“Ne! Volim pravilo pet sekundi ”, napisao je drugi, dok je treći rekao da “mikrobi daju dodatni ukus”.
S druge strane, bilo je onih koji su osporili eksperiment, navodeći da Ajčer nije imao “kontrolni uzorak” koji je bio izložen samo vazduhu.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!