Gazirana mineralna voda nije preporučljiva za organizam, sugerisali su n m naučnici, sve do nedavno. Najnovija ispitivanja donose drugačije zaključke.
Istraživanje koje je sprovedeno u Japanu, pod vođstvom dr Akire Takahašija iz Tesseikai Neurosurgery Hospital,ukazuje na to da gazirana voda, posebno ona koja je obogaćena ugljen-dioksidom (CO2), može imati značajan uticaj na metaboličke procese u telu. Kada CO2 uđe u krvotok, izaziva reakciju u organizmu koja dovodi do povišenja pH vrednosti u telu (alkalizacije). Ova alkalizacija može uticati na to kako telo apsorbuje i koristi glukozu, što može dovesti do smanjenja nivoa šećera u krvi.
U istraživanju je zabeležena dosledna redukcija nivoa glukoze u krvi kod ispitanika koji su konzumirali gaziranu vodu u poređenju sa onima koji su pili običnu vodu. Ovi rezultati su se pokazali sličnima onima koji se postižu kroz specifične kliničke tretmane za regulaciju šećera u krvi, što sugeriše da gazirana voda može imati potencijalnu ulogu u podršci metabolizmu glukoze.
Međutim, istraživanje takođe naglašava važnost pažljivog izbora proizvoda, jer mnoge aromatizovane gazirane vode sadrže dodatke kao što su veštačke arome, boje ili “prirodne esencije” koje mogu poništiti pozitivne efekte gazirane vode. Preporuka istraživača je da se izbegavaju ovakvi aditivi i da se pije čista gazirana voda bez dodatnih zaslađivača ili veštačkih sastojaka.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health, a istraživački tim predvodio je dr Akira Takahashi sa Tesseikai Neurosurgery Hospital.
Komentari (0)